keskiviikko 10. toukokuuta 2023

Haistelin uusittua Kauppahallia


Lauantaina päästiin viimein Ukin kanssa tutustumaan remontoituun ja pari viikkoa sitten uudelleen avattuun Hakaniemen kauppahalliin. Olemme molemmat halli- ja tori-ihmisiä. Tykkäämme haistella ruokahalleja ja ulkotoreja, tutkia niiden tarjontaa ja ehkä juoda päiväkahvit ihmisvilinässä. Haistelemme ja herkuttelemme yksin ja yhdessä niin kotimaassa kuin ulkomailla. 

Kotimaassa rakkaaksi ovat tulleet etenkin Hakaniemen tori ja halli Helsingissä sekä Turun ja Salon ihanat torit tuoreine vihanneksineen ja kukkineen. Ehdin kiintyä myös Hakiksessa vuodesta 2018 lähtien (hyvin) toimineeseen ns. väliaikaiseen ”lasihalliin” (täällä), joka ei Hesarin mukaan enää jää torille. Ulkomailta mieleeni muistuu Tukholman hienostunut kauppahalli sekä Barcelonan mahtava ruokahalli (täällä) ja Riikan mielenkiintoinen torialue (täällä). 

Hakaniemen punatiilisen kauppahallin suunnitteli arkkitehti Einar Flinckenberg (1884-1933) ja se valmistui 1914. Suojellun rakennuksen viimeinen peruskorjaus kesti viisi vuotta ja valmistui huhtikuun lopussa 2023.

Kun uusittuun kauppahalliin astuu sisään Hakaniemen torikadun puoleisista ovista tunnistaa entisen hallin heti. Edessä on tutut kalakauppiaat Reitin kala ja Ekströmin kalapuoti ja vasemmalla nousee lyhyet portaat leipä- ja pullapuoteihin. Hallin keskeltä löytyy Lentävä lehmä -juustokauppa ja Merja Valon ”tytöt” vihanneksineen sekä perältä kreikkalaista fetaa ja valkosipuli- ja kalamataoliiveja myyvä Maustekeidas, italialaisia herkkuja ja leikkeleitä pursuava Roiniset ja mukava tuttu kukkakauppias Hallin kukka -myymälästä. Kaikki lähes samoilla paikoilla kuin vanhassa hallissa ennen remonttia :)

Ja kuitenkin kauppahalli pursuu uudenlaista vaaleutta, valoa ja väljyyttä. Käytävät tuntuvat aiempaa leveämmiltä, vaikka eivät ehkä olekaan. Ikkunoita on suurennettu ja lisätty, mikä tuo tervetullutta valoa etenkin keskellä olevaan tilavaan, yleiseen kahvilatilaan. Yleinen tarkoittaa sitä, että juomat ja syötävät voi ostaa mistä tahansa hallista ja istua nauttimaan ne tuohon kahvilatilaan. Tällä kertaa emme niin tehneet, sillä olimme jo ehtineet juoda aamusumpit viereisessä Marja Nätin kalakaupassa, jonka kahvilan istumatilat olivat yhtä ahtaat kuin vanhassa hallissa.

Ensimmäinen vierailuni kauppahalliin oli pikainen ja suurpiirteinen. Toinen kerroskin ravintoloineen jäi kokonaan tutustumatta. Hallista jäi kuitenkin hyvä mieli, eikä remontti ollut pilannut vanhaa hyvää kauppatilaa, vaan päinvastoin.

Kalaliike Marja Näytin valikoimaa

Ukki valitsi herkullisen kirjolohitartarleivän.

Minä pitäydyin tapani mukaan makeassa ja herkuttelin kinuskisella Aleksanterinleivoksella. 

Hakaniemen torikadun puoleinen sisäänkäynti

4 kommenttia:

 1. Kylläpä oletkin jo kova menijä. Olet toipunut nopeasti.

  Toreilla on kiva kuljeskella niin Suomessa kuin ulkomaillakin.
  Basaarit ovat myös kiinnostavia paikkoja, upein niistä Istanbulin Suuri basaari.
  Onko tuolla remontoidussa kauppahallissa edelleen muutakin kuin ruokaa? Ennen oli mm. kiva Marimekon outlet-myymälä ja kaikenlaisia pikkutavaran butiikkeja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella Istanbulin basaarissa oli huikeaa tunnelmaa, ja Thaimaan suurkaupunkien valtavissa markkina-alueilla pelkäsin jopa eksyväni. Enää en ehkä edes menisi niille, en ainakaan yksinäni.

   Marjatta, kuten kirjoitin ensi käyntini hallissa oli lyhyt, enkä ehtinyt tutustua kaikkeen. Näin vain osan alakerrasta ja siellä näin vain ruokakojuja ja kukkakaupan. Tiedän, että yläkerrassa on ravintoloita, mutta onko siellä myös entiseen tapaan muita pienkojuja, en tiedä. Seuraavalla kerralla tutkin kauppahallia enemmän. Terv. InnaVaara

   Poista
 2. Halli on vielä haistelematta. Ystävät ovat kertoneet, että on hieno eikä onnistuttu pilaamaan. Hintoja ovat valitettavasti päivitelleet. Mutta sitähän teemme ihan tavallisessakin ruokakaupassa. MK

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, hinnat ovat Suomen kauppahalleissa olleet aina mielestäni kalliimpia kuin marketeissa. Ennen niistä sai usein esim tuoreempaa kalaa ja marjoja kuin kaupoista, mutta tämäkään ei enää pidä paikkaansa. Nykyään tärkeintä on tuntea ja tietää paremmin, mistä kannattaa ostaa. Mutta tunnelmaltaan hallit voittavat marketit :) Terv InnaAnni

   Poista