perjantai 26. toukokuuta 2023

Päitä ja patsaita

August Jakobson Memorial, 1973

Pärnun keskustassa oli useita patsaita, josta minä jäin katsomaan kolmea. Ketään kiveen ikuistetuista ihmisistä en tuntenut, mutta tämän jälkeen tiedän heistä jotain :)

Ensimmäisenä pysähdyin August Jakobsonin monumentaalisen muistomerkin viereen Ruutli- ja Kuninga-katujen välisessä pienessä puistossa. Patsas oli pystytetty Pärnussa syntyneelle August Jakobsonille (1904-1963), joka teki elämäntyönsä kirjailijana, journalistina ja politikkona - muun muassa. Isoon kivilohkareeseen hakattu muistomerkki muistutti hämmentävästi Sibelius-monumentin kyljessä olevaa, kallioon päälle aseteltua Sibeliuksen reliefikuvaa (täällä). Kuvanveistäjä Hiltusen Sibelius paljastettiin 1967 ja virolaisten taiteilijoiden suunnittelema Jabobson 1973. Tykkään molemmista :)
 
Vironsaksalaisen Georg Wilhelm Richmannin (1711-1753) vaatimaton pääpysti könötti kerrostalon edessä Kuninga-kadulla. Luin esitelaatasta, että Richmann oli syntynyt samalla kadulla, tosin ei tiedetä tarkempaan missä kohdin. Miehestä tuli tunnettu fyysikko ja akateemikko, joka tutki mm. sähköä ja salamointia. Hän kuoli 42-vuotiaana yrittäessään ”vangita” salamaa kehittämällään ukkosen johdattimella. 

Ison keskuspuiston keskellä seisoi korkean kivirakennelman päällä mahtipontisen näköinen nainen. Kyseessä oli Lydia Koidula (1843-1886) - Viron kansallisrunoilija, jonka mukaan myös kyseinen kaunis puisto oli nimetty. Muistomerkin suunnitteli viimeisimpinä töinään yksi aikansa merkittäviä virolaisia kuvanveistäjiä Amandus Adamson (1855-1929). Muistomerkki ei ollut minun makuuni, vaikka edustaneekin aikaansa. 

Kolme erilaista patsasta - kolme eri tyylin ja aikakauden edustajaa. Tulipahan nähdyksi…

Georg Wilhelm Richmann 

Lydia Koidula, 1929

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti