August Jakobson Memorial, 1973
Pärnun keskustassa oli useita patsaita, josta minä jäin katsomaan kolmea. Ketään kiveen ikuistetuista ihmisistä en tuntenut, mutta tämän jälkeen tiedän heistä jotain :)
Ensimmäisenä pysähdyin August Jakobsonin monumentaalisen muistomerkin viereen Ruutli- ja Kuninga-katujen välisessä pienessä puistossa. Patsas oli pystytetty Pärnussa syntyneelle August Jakobsonille (1904-1963), joka teki elämäntyönsä kirjailijana, journalistina ja politikkona - muun muassa. Isoon kivilohkareeseen hakattu muistomerkki muistutti hämmentävästi Sibelius-monumentin kyljessä olevaa, kallioon päälle aseteltua Sibeliuksen reliefikuvaa (täällä). Kuvanveistäjä Hiltusen Sibelius paljastettiin 1967 ja virolaisten taiteilijoiden suunnittelema Jabobson 1973. Tykkään molemmista :)
Vironsaksalaisen Georg Wilhelm Richmannin (1711-1753) vaatimaton pääpysti könötti kerrostalon edessä Kuninga-kadulla. Luin esitelaatasta, että Richmann oli syntynyt samalla kadulla, tosin ei tiedetä tarkempaan missä kohdin. Miehestä tuli tunnettu fyysikko ja akateemikko, joka tutki mm. sähköä ja salamointia. Hän kuoli 42-vuotiaana yrittäessään ”vangita” salamaa kehittämällään ukkosen johdattimella.
Ison keskuspuiston keskellä seisoi korkean kivirakennelman päällä mahtipontisen näköinen nainen. Kyseessä oli Lydia Koidula (1843-1886) - Viron kansallisrunoilija, jonka mukaan myös kyseinen kaunis puisto oli nimetty. Muistomerkin suunnitteli viimeisimpinä töinään yksi aikansa merkittäviä virolaisia kuvanveistäjiä Amandus Adamson (1855-1929). Muistomerkki ei ollut minun makuuni, vaikka edustaneekin aikaansa.
Kolme erilaista patsasta - kolme eri tyylin ja aikakauden edustajaa. Tulipahan nähdyksi…
Lydia Koidula, 1929
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti