maanantai 1. toukokuuta 2023

Vaputusta

Herkuttelua aikuisten tyttärien kanssa

Vappuaattona Opiskelijatyttö ja Lontoontyttö ajoivat Merimaskusta Salon mökille tervehtimään Ukkia ja minua. Yhdessä valmistimme myöhäisen vappuaaton lounaan, jossa pääosassa oli yrttinen perunasalaatti ja lisänä monenmoista grilliherkkuja. Ja koko komeuden söimme Ukin uuden, vielä asumattoman mökin paraatipaikalla - tilavassa tupakeittiössä keväisen järvimaiseman ääressä. 

Katkaravun pyrstöjä, Muun valmistamia (kuulemma parhaita) vegaanimakkaroita, tuoreita herkkusieniä, Salon torin kotimaisia paprikoita ja munakoisoja sekä herkkukananmunia ja Fazerin taivaallista Jyväisä-nimistä artesaanileipää. Kaikki namia, mutta Hesarin ruokatorstain (HS 20.4.23) ohjeen mukaan tehty, kuuluisan israelilaissyntyisen brittikokin Yotam Ottolenghin perunasalaatti oli uusi tuttavuus ja yllätti enemmän kuin positiivisesti. Maukas, kevyt ja mukavan  - sopivan - yrttinen. Vaikka tärkeä minttu jäi meidän versiostamme vielä lähikaupan vaatimattoman valikoiman takia puuttumaan. Ohje pysyy varmasti perheemme vakilistalla :) 

Tämä kuninkaalliseksi perunasalaatiksi lehdessä nimetty ohje on tarkoitettu neljälle ja paranee, jos valmiin salaatin malttaa antaa vetäytyä puoli tuntia huoneen lämmössä.


800 g pieniä kiinteitä (uusia) perunoita, esim. Siikli
(2-4 kananmunaa)
2 dl (pakaste)herneitä
1 ps (50 g) kuorettomia, suolaamattomia pistaasipähkinöitä

2 valkosipulinkynttä
1 ruukku basiliikkaa
1 ruukku lehtipersiljaa
1 ruukku minttua

2,5 dl oliiviöljyä
1 tl valkoviinietikkaa
25 g parmesaania
1,5 tl sormisuolaa
1/4 tl mustapippuria

Pese perunat ja keitä ne napakan kypsiksi (15-20 min). Keitä kananmunia 8 min, jäähdytä, kuori ja leikkaa puoliksi. Kiehauta herneet kiehuvassa vedessä, valuta ja jäähdytä. Paahda pistaasit pannulla ja rouhi veitsellä. 

Kuori ja hienonna valkosipulin kynnet ja yrtit, ja laita ne tarjoilukulhoon. Lisää öljy, etikka, herneet ja pistaasit, ja raasta parmesaani joukkoon. Leikkaa perunat puoliksi ja lisää kulhoon. Painele niitä varovasti lusikalla litteiksi ja sekoita kauttaaltaan yrtti-öljyseoksessa. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää halutessa kananmunat (me tarjoilimme ne erikseen).

 

Vaputtelumme jatkuu tänään Vapun päivänä, kun hurautamme Ukin kanssa Espooseen tervehtimään Opiskelijapojan Pikkupoikia ja viemme heille Salon torin simaa ja Lohjalla olevan Kasvihuoneilmiön (täällä) jättimunkkeja :) 


Muru mukana Ukin kainalossa

Kylmä vappuyö pelästytti vuokkoja

Siman myyntiä Salon torilla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti