perjantai 26. toukokuuta 2023

Kaksi pettymystä

Mahtipontinen Uuden taiteen museo

Tykkään museoista :) Olinkin ajatellut, Pärnun reussulla käyn mm. UKM-museossa eli Uuden taiteen museissa (Uue Kunsti Muuseum). Luin netistä, että museo perustettiin 1992 Chaplinin taidekeskukseksi, nimi muutettiin UKM:ksi 1998 ja uusiin tiloihin Itsenäisyyden aukiolle se muutti vuonna 2020. 

Uskoin museon olevan auki arkitiistaina. Mahtipontisen rakennuksen ovi olikin auki, joten vinkkasin Ukille joka oli jäänyt istumaan aukion toisella puolella olevalle penkille. Mutta ulko-ovan jälkeen olikin kaksi ovea lisää, joista toinen (auki olevaj johti johonkin toimistoon ja toinen (kiinni oleva) ovi museoon. Eli taidemuseo oli suljettu maanantain lisäksi tiistaisin.

Pettymyksen jälkeen tutkin netistä, että Pärnu-joen toisella puolella olisi ”patsaan naisen” eli Lydia Koidulan (täällä) kotimuseo. Päätin ajaa sinne taksilla. Museo oli auki, mutta oli aika tylsä. Vähän kodin tavaroita, paljon vironkielistä teksti ja hoitamaton puutarha. Vaikka Koidulan elämä sinänsä on ollut mielenkiintoinen. 

Värikäs puutalo valmistui 1850, jolloin 7-vuotias Lydia muutti siihen perheensä kanssa. Lydia oli isänsä Johann Voldemar Jannsen (1819-1890) ja tämän vaimon vanhin tytär. Johann oli koulumestari ja piti vuosia saksankielistä koulua ympäristön virolaislapsille. Hän myös perusti 1857 ensimmäisen vironkielisen lehden Pärnu Postimees -lehden ja oli muutenkin aktiivisesti mukana Viron kansallisessa heräämisessä. 

Isänsä tavoin Lydiassa heräsi innostus ja kiinnostus Viron kansalliseen kirjallisuuteen ja kulttuuriin. Johann Jannsen ei kuitenkaan arvostanut tyttärensä kirjallisia töitä, sillä 1800-luvulla kirjoittamista ja journalismia ei pidetty naiselle sopivana työnä. Antamatta isänsä mielipiteiden vaikuttaa Lydia Koidula (1843-1886) teki merkittävän elämäntyön arvostettuna runoilijana ja kirjoittajana. Lydia Koidula oli ystävän suosittama nimimerkki, joka tarkoitti aamunkoiton Lydiaa. Runoilijan ja aktivistin toimen ohella Lydia meni naimisiin armeijan lääkärin Eduard Michelsonin kanssa ja sai kolme lasta

Tällä kertaa molemmat museovierailuni Pärnussa olivat pettymyksiä. Ensi kerralla pitää käydä Pärnun museossa. Sen sanotaan olevan yksi Baltian maiden nykyaikaisimpia historiamuseoita ja se on vanhassa suolavarastossa. Mielenkiintoista - ainakin paperilla… 

Kodikkaan näköinen Koidula-museo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti