maanantai 29. toukokuuta 2023

Pärnun rantaa

Pitkää ja matalaa rantaa, ja toukokuussa vielä vähäväkistä :) 

Olimme Pärnussa kaksi iltaa ja yhden kokonaisen päivän. Aurinko paistoi ja ilmat hellivät, joten halusin ehdottomasti käydä tutustumassa kylpyläkaupungin kuuluisaan hiekkarantaan. 

Ukin jaloilla kävellään nykyään vain lyhyitä matkoja, joten hän katseli rantaa hotelli Hedonin yhteydessä olevasta Akordin terassiravintolasta, jossa söimme ainoan kokonaisen päivämme helteisen lounaan. Tai vaihtoehtoisesti hän jäi omaan hotelliimme pötköttelemään, kun minä tepasteli Rannaparkin läpi auringon lämmittämälle hiekkarannalle. 

Rannalla kävelin lähinnä kahden hotellin eli kymmenisen vuotta sitten valmistuneen hotelli Hedonin ja 1930-luvulla rakennetun Rannahotellin väliä. Kokonaisuudessaan kaksi kilometriä pitkällä rannalla oli kaunista, rauhallista, siistiä ja viihtyisää - ainakin näin toukokuussa. Tykkäsin kovasti, vaikka en mereen vielä uskaltautunutkaan :) 

Modernin Hedon-hotelli/kylpylän paikalla on aikoinaan ollut vanha kylpylärakennus, joka tuhoutui ensimmäisen maailmansodan aikana, minkä jälkeen vanhan tilalle rakennettiin 1927 ns. Mutakylpylä. Kylpylää modernisoitiin 2010-luvulla, ja samalla sen yhteyteen rakennettiin korkeatasoinen Hedon-hotelli ravintoloineen. 

Hedon-hotellin ja mutakylpylän yhdistelmää mielenkiintoisemmalta minusta näytti vajaa puolen kilometrin päässä Hedonista ollut Rannahotell. Rakennuksen sanotaan kauniine kaarineen ja arkisine parvekkeineen olevan Viron funkkisarkkitehtuurin helmiä. Hyvältä se minustakin näytti - vaatimattoman tyylikäs ja käytännöllisen kaunis. 

Paluumatkalla laivalla luin, että hiekkarannan Rannahotellin päähän on 2006 rakennettu esteetön, noin puoli kilometriä pitkä ja mukavasti rengasmainen kävelyreitti - Rannaniidu matkarada. Jo yksin tämän takia Pärnuun pitää palata :)

Ankeriasta saslikissa ravintola Akordin terassilla. 
Ukista pehmeää ja maukasta - minusta keskivertoa :) Varsinkin kun muuten kiva ulkoterassi oli aurinkovarjosta huolimatta toukokuun helteissä minulle (liikaa vaatetta) aivan liian kuuma. 

Vuonna 1927 valmistuneen Mutakylpylän taakse piiloutuu uudempi hotelli/kylpylä Hedon.

Rannahotell on pitkän hiekkarannan toinen suosittu hotelli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti