perjantai 12. toukokuuta 2023

Ihastuin puukkoon


Fiskarsissa käydessä tulee lähes aina piipahdettua Onoma Shopissa, joka on päätien vieressä, vanhassa Kellotornirakennuksessa. Kaupassa on näytteillä ja myynnissä fiskarilaisten käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden valmistamia tuotteita, kuten keramiikkaa, tekstiilejä ja koruja. 

Useimmat Shopissa sunnuntaina (täällä) esillä olleista tuotteista olivat tuttuja aiemmilta Fiskari-käynneiltä. Tykästyin paikallisen seppämestarin Upi Anttilan Antiikkiveitseen, jollaiseen en edellisinä vuosina ollut törmännyt. Veitsi - tai paremminkin pieni puukko - oli kuin koru ja myyjä kertoi, että se on tehty vanhasta, lähistöltä löytyneestä tukinuittokourusta. Veitsi oli terästä eli rautaseosta enkä ihan ymmärtänyt, miten rauta tai teräs liittyi uittokouruihin, jotka valmistettiin kait puusta.

Joka tapauksessa veitsen raaka-aine - teräs - on peräisin Fiskarsin maaperästä ja ilmeisesti 1600-1800-luvuilta, jolloin paikkakunnalla toimi aktiivinen rautaruukki, jossa jalostettiin rautamalmia. Seppämestari on leikannut löytämästään vanhasta, syöpyneestä teräksestä kapeita suikaleita, jotka hän on edelleen käsityönä työstänyt veitsiksi.

Pienen veitsen koristeellinen, mutta yksinkertaisen vaatimaton pinta hurmasi minut. Upeaa käsityötä :) Kaiken kukkuraksi tuo vajaa 20 senttinen, kapeavartinen veitsi istui yllättäen tukevasti kädessä. 

Mutta - enpä minä pikkupuukkoa mihinkään tarvitse. Käyn sitä kuitenkin ensi visiitillä taas ihastelemassa :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti