sunnuntai 21. toukokuuta 2023

Museo Pikkupojille


Lauantaina ajoin Salon mökiltä Helsinkiin ja sain matkaseuraksi Esikoisen ja hänen kaksi Pikkupoikaansa. Myös he palasivat helatorstain vietosta kaupunkiin, kun taas poikien isä ja isoveli sekä perheen auto jäivät jatkamaan viikonloppua Esikoisen mökille, joka on vain viiden kilometrin päässä Ukin mökistä. Mökkien läheisyyden takia pystymme tarvittaessa yhdistämään kuljetuksien lisäksi mm. ruokailuhetkiä. Toimivaa ja mukavaa :)

Päätin ajaa Helsinkiin ns. vanhaa tietä eli 110-tietä Turku-Hki -moottoritien sijaan, kuten usein kesäaikaan teen. Esikoisella oli (poikkeuksellisesti) ylimääräistä aikaa, joten ehdotin, että pysähtyisimme herkkumunkeille Kasvihuoneilmiössä (täällä), mikä tietty aikaansai Pikkupojissa riemunkiljahduksia. 

Munkkien jälkeen jatkoimme matkaa ja kysyin, haluaisiko Esikoinen pistäytyä matkan varrella olevassa salaisessa puutarhassani, joka on vuosittain auki vain toukokuussa. Ja tietysti hän halusi, sillä onhan hän äitiäänkin innokkaampi puutarhaihminen. Kääntyessämme puutarhalle, muistin että parin kilometrin päässä on Traktorimuseo. ”Käydäänpä ensin katsomassa vanhoja traktoreita!” Ja taas oli Pikkupoikien vuoro kiljahtaa riemusta :)

Nummella Kovelan kylässä sijaitsevan Traktorimuseon idea alkoi kehittyä jo 1970-luvulla, kun Koveron kartanossa 1939 syntyneet kaksoset Eero ja Erkki Karhu innostuivat keräilemään ja kunnostamaan käytettyjä traktoreita ja vanhoja maatalouskoneita. Suvun hallussa vuodesta 1869 asti olleella tilalla luovuttiin 1975 karjanhoidosta ja veljekset alkoivat Eeron johdolla pystyttää tyhjäksi jääneeseen, isoon navettaan traktorimuseota.

Nykyään museossa on yli sata traktoria - pääosa vuosilta 1920-1955 - ja lukuisia isoja höyrykoneita sekä kasapäin mm. vanhoja hevosrattaita, rekiä ja moottorisahoja. Kaikki traktorit on kunnostettu ja useimmat ovat edelleen käyntikuntoisia. Eero Karhu kuoli 2011, ja museota hoitaa nyt hänen yli 80-vuotias Erkki-veljensä, joka käydessämme pysähtyi pihalla juttelemaan. 

Traktorimuseo oli yllättävän siisti ja järjestelmällinen, ja erittäin lapsiystävällinen. Lähes jokaiseen vanhaan traktoriin sai kiivetä ja kokeilla ohjausta, ja yhdessä kolmesta museohallista oli useita hyväkuntoisia ja toimivia polkutraktoreita alle kymmenvuotiaitten viikareiden kilpa-ajoon. Pihalla oli perinteinen keinu ja muovisia leikkitraktoreita sekä iso pöytä eväiden syöntiin. Sitä paitsi museo on auki joka päivä ympäri vuoden.

Kovelan Traktorimuseossa riittää Pikkupoikien lisäksi ihmettelemistä myös mummoille - ja muillekin. ”Teki päivästä kesälomaretken”, kuten toinen Pikkupojista oli illalla tyytyväisenä todennut äidilleen :)

Tämä International vuodelta 1921 on esiintynyt mm. Tuntematon sotilas -elokuvassa.

Tunnetun Fordin teollisuussuvun kehittämä Fordson vuodelta 1919.

Kilpa-ajoa tilavassa traktorihallissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti