sunnuntai 11. kesäkuuta 2023

Takapiha Töölössä


Sen jälkeen kun Juniori muutti Töölöön, tämä keskustan kaupunginosa on tullut minulle entistä tutummaksi - ja mieluisammaksi. Kun tässä yhtenä päivänä kävelin Murun kanssa Topeliuksenpuistossa ja vähän myös viereisessä Sibeliuksenpuistossa, aloin yhä enemmän tykätä 1971 valmistuneesta Töölön kirjastosta, josta viimeksi olen kirjoittanut blogiini maaliskuussa 2023 (täällä). 

Vasta nyt äkkäsin rakennuksen takapihan ja suojaisan terassin, joka avautuu kivasti edessä olevaan Topeliuksenpuistoon. Ohi kävellessäni piha oli tyhjä, mutta voisin kuvitella, että aurinkoisemmalla säällä se kutsuisi ohikulkijoita istuskelemaa. Toivottavasti - sillä nyt se näytti aika orvolta ja hylätyltä. 

Kävellessäni Välskärinkadun puolelta Sibeliuspuistoon näin jo kadulta kookkaan patsaan alastomasta naisesta ja lentoon lähtevästä linnusta. Sain tietää, että se oli Aarre Aaltosen (1889-1980) vuonna 1946 tekemä Kalevala-aiheinen Ilmatar ja sotka, joka ei minua pahemmin sykähdyttänyt. Mutta upean paikan ovat pronssipatsaalle Sibeliuksen ja Topeliuksen seurassa löytäneet :)

Tähän ei Töölön tutkimiseni vielä lopu :) Katsotaan, mihin seuraavalla Muru-lenkillä törmään…
 
Aarre Aaltonen: Ilmatar ja sotka, 1946

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti