tiistai 27. kesäkuuta 2023

Kiviristi kutsui



Ihmettelen kirkon lattialla, alttarin oikealla puolella olevaa kivistä tehtyä ristiä. Lähestyn noin kymmensenttisistä kivineliöistä rakennettua ristiä ja huomaan, että jokaisen kivineliön päälle on aseteltu erimuotoisia ja erivärisiä pikkukiviä. Äkkään, että viereisellä pöydällä on kori, jossa on lisää pikkukiviä, ja seinällä lappu jossa lukee: 

”Ota kivi korista. Siirrä ajatuksesi kiveen. 
Laita kivi jollekin ristin kivistä. Kivesi on nyt kuin rukous Jumalalle.”

Valitsen korista sileäpintaisen meren rannan kiven, puristan pientä kiveä kämmenessäni ja mielessäni käy ajatus erään läheiseni puolesta. Lasken kiven hellästi kahden muun pikkukiven viereen ristin sakaraa muodostavan ison neliökiven päälle. Seison pitkään ajatellen läheistäni, toivettani, rukoustani…

Piipahdin Tammisaaren kivikirkossa, kun matkaseurana olleet Ukki ja Pikkupojat odottivat autossa. Kiitos miehet kärsivällisyydestänne :) Kirkko valmistui alkujaan 1670-luvulla, mutta tuhoutui pahoin tulipalossa 1821. Rakennus korjattiin arkkitehti Charles Bassin (1772-1849) avustuksella ja uudistettu uusklassismia edustava kirkko valmistui 1842. 

Sisältä valkeaksi maalatussa kirkossa oli kaunis ja levollinen barokkikehyksinen alttaritaulu. Tykkäsin, vaikka yleensä vierastan kromeluisia alttaritauluja. Ruotsalaisen taidemaalari Lorentz Pasch nuoremman (1733-1805) Ristiltä otto -niminen teos on toisinto hollantilaisen Cornelius de Vos’in (1584-1651) öljymaalauksesta ja ostettu Tammisaaren kirkkoon Tukholmasta 1797.

Helposti lähestyttävä ja kutsuva kirkko, jossa käydessäni juoksi - häiritsemättä - pari leikki-ikäistä lasta äitinsä kanssa etsien kirkon sisälle piilotettuja pieniä pehmoeläimiä. Lähtiessään toinen lapsista lauloi ovella heleällä äänellä:
Jo joutui armas aika
ja suvi suloinen.
Kauniisti joka paikkaa
koristaa kukkanen.”

M:
Lorentz Pasch (nuor.): Ristiltä otto



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti