maanantai 5. kesäkuuta 2023

Haikko eestä, Haikko takaa

Haikko eestä - sisääntulon ja maantien puolelta

Haikon rakennuksista vanhin, komein ja tunnetuin on kaksikerroksinen, isoon puistoon avautuva kartano. Tässä kauniin vaaleansiniseksi maalatussa rakennuksessa on 20 hotellihuoneen lisäksi iso ravintolasali ja merelle avautuva, pylväsrivin koristama terassi. 

Vuonna 1965 kauppaneuvos Satu Tiivola (s.1924) osti rapakunnossa olleen kartanon silloisen miehensä Leo Vuoriston (1919-1973) kanssa. Vuodessa tomera nelikymppinen, kolmen lapsen äiti kunnosti ja entisöi vanhan rakennuksen ylelliseksi kartanohotelliksi. Tänä päivänä Haikon hotelli-ravintola-kylpylä -kompleksiin kuuluu komean Kartanohotellin lisäksi tämän viereen 1974 valmistunut, karun näköinen Kylpylähotelli sekä meren äärelle vuonna 2008 pystytetty iso juhla- ja kokoustila Villa Haikko. 

Kartanon nykyinen päärakennus on rakennettu 1910-luvulla, mutta kartanon historia ulottuu 1300-luvulle saakka. Sen suunnitteli arkkitehti Armas Lindgren (1874-1929), ja Satu Tiivolan entisöidessä rakennusta tavoitteena oli noudattaa alkuperäisen arkkitehdin suunnitelmia mahdollisimman yksityiskohtaisesti. Sisustuksessa Tiivola tavoitteli 1850-luvun tunnelma, ja osti aikakauden huonekaluja ympäri Eurooppaa.

Tykkäsin vanhan Kartanohotellin ulkonäöstä - tasapainoinen, hoidettu ja hyväkuntoinen, mutta rakennuksen sisustus ei ollut makuuni - ”taulukopioita” toinen toisensa vieressä ja muutenkin liian ahdasta - liikaa kaikkea. Uudemman Kylpälähotellin kanssa oli toisinpäin: Ulkonaisesti rakennus oli karu ja rujo - ”neukkutyylinen”, mutta vuonna 2015 uudistetusta sisustuksesta tykkäsin - kivan modernia ja kevyttä.

Työntekijöistä ei Haikossa tuntunut olevan puutetta. Väkeä riitti niin respaan, ravintolaan, siivoukseen kuin puutarhaan. Hyvä näin - siistiä ja kaunista olikin joka puolella. 

Eila Hiltunen (1922-2003): Leo ja Satu Vuoristo, 1969
Oliko Hiltusen huumoria, että Leo keikkuu aivan alustan reunalla?

Kartanohotellin sisääntuloaula

Kylpylähotellin karu julkisivu

Kylpylähotellin käytävillä oli valokuvia ja lehtileikkeitä kartanon mielenkiintoisesta historiasta.

Aamiaispöytä kartanon juhlavassa ruokasalissa

Tältä huonokuntoinen kartanorakennus näytti 1960-luvulla, kun Satu Tiivola sen osti.

Haikko takaa - meren ja puutarhan puolelta

2 kommenttia:

  1. Hieno elämäntyöteko Satu Tiivolalta. Historia havisee tuossakin rakennuksessa. MK

    VastaaPoista