torstai 8. kesäkuuta 2023

Bistro apteekin talossa


Haikko-päivän (täällä) iltana päätimme Parasystävän kanssa hurauttaa taksilla Porvoon keskustaan syömään. Illallispaikaksi valikoitui lähinnä arpapelillä ja lyhyellä ruokalistan vilkaisulla Piispankadun ja Mannerheiminkadun kulmassa oleva Bistro Gustaf. 

Arpa osui oikeaan, sillä Gustaf oli viihtyisä paikka ja sen ruoka oli molempien makuun - hyvää ja maukasta. Bistroon mennessä meistä kummastakin tuntui, että pitkän ja perusteellisen lounaan (täällä) jälkeen emme jaksaisi syödä koko repertuaaria, vaikka näin olimme vielä aamulla suunnitelleet. Tämä oli harmi, sillä kaikki mitä bistrossa maistelimme oli herkkua: ”Tänne on pakko palata.”

Kumpikin päädyimme tilaamaan vain alkupaloja. Minä söin hummeri-jokirapukeittoa, jonka seuraksi valitsin listalta erikseen tilattavaa valkosipulileipää. Keitto oli äärettömän hyvää ja lämmin leipä oli ehkä parasta valkosipulileipää, mitä Suomessa olen saanut. Namia :) Parasystävä maisteli tartarpihviä ja ihastui. Toiseksi alkupalaksi hän valitsi lämpimän camenbert-juuston. Juusto oli ihanan valuvaa, mutta kokonaisen pyöreän juuston syöminen yksin oli jopa juuston iki-ystävälle mahdoton tehtävä, mikä jäi hävikkiä vastustavaa ystävää harmittamaan.

Kivitalon, jossa suojissa Bistro Gustaf majaili, oli 1822 rakennuttanut porvoolainen liikemies ja laivanvarustaja Henrik Linderth (1780-1835) perustamaansa sokeritehdasta varten. Linderthin kuoltua talo myytiin apteekkari Adolf Hougbergille (1802-1855), ja rakennus toimikin apteekkina vuoteen 1988 asti. Porvoossa talo tunnetaan edelleen Vanhana apteekin talona, vaikka siinä on jo yli 30 vuotta toiminut eri ravintoloita - viimeiset viisi vuotta Bistro Gustaf.

Nettisivuilla Gustaf kertoo edustavansa ”ranskalaista maalaiskeittiötä modernilla twistillä”, ja siinä se todella onnistuu. Tykkäsin :) 

Kermaista hummeri-jokirapukeittoa ja Pernod-kermaa

Paahdettua valkosipulileipää - puolet annoksesta on kuvattaessa jo syöty :)

Härkätartar

Raparperi-mantelifrangipane ja mansikkajäätelöä
Netistä varmistin, että frangipane on ranskaa ja tarkoittaa mantelitahnaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti