torstai 1. kesäkuuta 2023

Luostari, joka lumosi


Ajaessamme autolla ravintola Noaan (täällä) huomasin tien oikealla puolella oudon ”tekoseinän”, jonka nopeasti tajusin valtavan rakennuksen raunioksi. ”Onpa outo, pyhähdytään!” ja onneksi raunioseinä kiinnosti myös Ukkia. 

”Tekoseinä” oli osa Piritan vanhan birgittalaisluostarin rauniokirkkoa, ja siihen tutustuminen oli yksi Viron matkani kohokohtia. Kaunista, vaikuttavaa, ajatuksia herättävää ja valokuvauksellista. Jopa hieman pelottavaa vallan ja voiman tuntua, mutta joka tapauksessa hurmaavaa menneen maailman lumoa. 

Birgittalaisjärjestön perusti Ruotsissa 1300-luvulla elänyt Pyhä Birgitta (1302-1373). Keskiajalla ympäri Eurooppaa perustettiin 27 birgittalaisluostaria. Viron Piritaan (vironkielinen käännös Birgitasta) luostari valmistui vuonna 1436, ja birgittalaistavan mukaan siellä asui ja työskenteli sekä nunnia että munkkeja. Luostarin keskus oli valtava kirkko, jonka sisämitat olivat 24 x 56 metriä ja päätyjulkisivun korkeus 35 metriä. 

Ei voi kuin (taas) ihmetellä ja ihailla, miten noin valtavia rakennelmia on osattu rakentaa 1400-luvulla. Mieleen tulee Naantalin komea kivikirkko (täällä), joka on myös 1400-luvulta ja alunperin paikalla olleen birgittalaisluostarin kirkko. 

Piritan luostari kirkkoineen tuhoutui ja raunioitui jo 1500-luvun lopulla käydyssä Liivinmaan sodassa, mutta komeat rauniot ovat säilyneet tähän päivään asti. Samoin kuin luostarin alueelle kirkon ympärille 1600-luvulla muodostunut maanviljelijöiden hautausmaa, jonne on haudattu vainajia aina 1900-luvun alkuun saakka. 

Luostarikirkon rauniot ja etenkin sen edelleen pystyssä olevat ja korkeuksiin kohoavat seinät ovat mykistävä ja taianomainen kokemus. Kirkossa ei ole kattoa, mutta siitä huolimatta tilan tuntu on hämmentävää. Isoista ikkuna- ja oviaukoista tulviva valo piirtää tarkkarajaisia kuvia hiekkalattioille ja ruohomatoille. Tutustumista helpottaa se, että rauniot ovat sopivan pienimuotoisia. Ne on helppo hahmottaa ja niitä haluaa ja jaksaa tutkia :) 

Tykkäsin kävellä myös kirkkoa ympäröivällä hautausmaalla. Sen enemmän tai vähemmän vinot kiviristit huokuivat mennyttä aikaa, vaikka vainajien nimistä ei enää saanut selvää. Hautausmaan vanhat, hyvin hoidetut puut ja pensaat voimistivat positiivista kokemustani alueesta.

Birgittalaisluostareita toimii Euroopassa edelleen, mutta aiempia vuosisatoja pienimuotoisimpina. Järjestön pääluostari on Roomassa. Viron Piritaan uusi luostari valmistui vanhan luostarikirkon viereen 2001 ja Suomen Turkuun luostari perustettiin 1986. Turussa Pyhän Birgitan ja Autuaan Hemmingin kirkon yhteydessä toimivassa katolisessa nunnaluostarissa on kymmenkunta, pääosin ulkomaalaista nunnaa, ja se toimii mm. vierastalona.

Historiaa henkivät, hyvin säilyneet rauniot. Kiviseinien, valon ja vihreän luonnon keväistä leikkiä. 



Pieni on ihminen suuressa luostarissa.

Historiallisten tietojen mukaan tehty piirros siitä, miltä luostari on näyttänyt 1400-luvulla.

2 kommenttia:

  1. Olin kerran 2010-luvulla Birgitta-festivaaleilla tuossa luostarissa. Oli hieno kokemus, sääkin suosi. https://filharmoonia.ee/en/birgitta/program
    MK

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinäkin ehdit joka paikkaan :) Huomasin että luostarin raunioilla järjestetään usein konsertteja. Upea paikka sellaisille. Kunhan pysyvät ”pienimuotoisina”, tilaajan siellä ei ole valtavasti. Mukavaa ja touhukasta kesäkuuta. Ja Naantalin musiikkiviikkoa :) Minäkin käyn varmaan jossain konserteista, mutta en ole vielä ostanut lippua - pitääkin aktivoitua… Terv InnaAnni

      Poista