keskiviikko 14. huhtikuuta 2021

Armonlaaksosta Naantaliksi


Nådendalin eli Armonlaakson luostari perustettiin 1400-luvulla nykyisen Suomen lounaisrannikolle Ailosenniemelle. Vanhan luostarin rakennuksista nykyaikaan on säilynyt vain luostarin kivikirkko - Turun tuomiokirkon jälkeen Suomen suurin keskiaikainen kirkko. Kirkko, jonka ympärille vähitellen kehittyi nykyinen Naantali. 

Vanhan luostarin ajoilta Naantalin kaupunki on perinyt upean sijainnin ja valtavan kivikirkon lisäksi nimensä. Nådendal/Armonlaakso (nåd = armo) - keskiajalla Nadhendaal - suomennettiin myöhemmin äänneasunsa perusteella Naantaliksi.

Poikkeuksellisesti luostarissa asui ja työskenteli sekä nunnia että munkkeja. Uskonpuhdistuksen jälkeen katolisen luostarin toiminta alkoi 1500-luvulla näivettyä ja vuosisadan lopussa luostarin rakennukset kirkkoa lukuunottamatta rappeutuivat ja osin purettiin. Vähitellen lähiseutujen luterilaiset omaksuivat kirkon omakseen, ja seuraavien vuosisatojen aikana rakennusta kunnostettiin ja korjattiin useita kertoja. 

Luostariaikana kirkko oli suosittu pyhiinvaelluskohde. Edelleen mäen päällä kohoava rakennus on ehdoton vetonaula: Henkeä salpaavan komea ja koostaan huolimatta sopusuhtainen. Hyvin hoidettu ja hienosti pidetty. Rauhoittavan kaunis. 

Aikaisin korona-keväänä kirkkoa sai ihailla kaikessa rauhassa ilman tavanomaisia turistilaumoja, eivätkä lehtiä kypsyttelevät puut vielä häirinneet ihailijan näkyvyyttä :):) Kirkon sisälle ei tietty päässyt, joten tänä kesänä Armon laaksoon tullaan vielä toiste...   

2 kommenttia:

 1. No nyt ona meillä tässä vaikuttava, jyhkeä ja kaunis Kirkko isolla K:lla kuten kuuluukin.
  Kiitos myös historiaiskusta, Nådendalilla olisi kuluneena vuonna ollut käyttöä henkireän tuojaksi! Muruko se siellä yläkuvassa tiirailee tilkan vaivautuneen oloisena linssiluteena, rapsutuksia kulttuurikoissulle ja aurinkoista loppuviikkoa teille molemmille:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoissa mietteissä. Kuvan alakulmassa kuikuilee toinen koiramme - Chloe-vanhus. Joului kuvaan vahingossa, ja mietin huomaako kukaan:) Joku tarkkasilmä heti huomasi :):)

   Poista