Edessä sähkövoimala 1900-luvun alusta
Kun ajaa Fiskarista Karjalohjan kautta mökillemme Saloon, tie kulkee Antskogin eli suomeksi Anskun (Anskuu 1919-76) vanhan ruukkikylän läpi. Vuosien aikana olen lukemattomia kertoja yksin ja yhdessä ajanut pysähtymättä hylätyn näköisen mutta mielenkiintoisen Anskun läpi.
Palatessani Risslan retkeltä (täällä) päätin viimein pysähtyä Anskussa - etenkin kun olin yksin Murun kanssa ja aikataulut olivat vain omissa käsissä :) Lähinnä tutkimaan, ihailemaan ja valokuvaamaan kylän vanhoja, pääosin räsistyneitä ruukkirakennuksia.
Malmin etsintä ja louhinta alkoi Suomessa 1600-luvulla, jolloin etenkin Etelä-Suomeen alettiin perustaa ruukkeja. Ruukki tarkoittaa varhaista ”tehdasta”, joissa alkuun tuotettiin pääosin malmista metallia, esim. rautaa, josta jatkotyöstettiin mm. nauloja ja veitsiä sekä patoja ja paistinpannuja. Myöhemmin ruukeissa valmistettiin muutakin kuin metalleja ja metallituotteita eli ne alkoivat lähestyä nykyisiä tehtaita.
Parhaimmillaan Suomessa toimi yli 130 ruukkia, useimmat vesivoimalla. Ruukkien ympärille syntyi nopeasti omavaraisia kyliä kirkkoineen ja kouluineen - ruukkikyliä.
Antskog on yksi Suomen vanhimpia ruukkikyliä. Se perustettiin Seljänalanen-nimisestä järvestä laskevan Anskunjoen varrelle. Ruukissa tuotettiin rautaa ja kuparia vaihtelevalla menestyksellä tiheästi vaihtuvien omistajien alaisuudessa 1800-luvun lopulle asti, minkä jälkeen alueelle perustettiin verkatehdas. Metallien valmistuksen loputtua tämä kankaita valmistava tehdas työllisti Anskun vähäiset asukkaat, kunnes sen toiminta loppui konkurssiin 1959.
Alueen vanhat punatiiliset tehdasrakennukset ja joenvarren työväenasunnot ovat verkatehtaan ajalta eli 1800-luvun lopulta ja 1900-luvun alkupuolelta. Mäen päälle rakennetun pienen kartanon alakerta on rakennettu ilmeisesti jo 1700-luvulla.
Rappioromanttinen, mutta kuollut ja aikansa ohittanut entinen tehdaskylä. Valokuvauksellinen ja pysähtymisen arvoinen, mutta kertapysähdys riittää minulle :)
Olipa hauska löytää tämä juttusi Antskogin ruukista. Joskus on näemmä ollut joku portti avoinna, kun olet päässyt kuvaamaan rakennuksia noista suunnista?
VastaaPoistaTein oman kuvausretkeni kesäkuun lopulla, eikä porttien sisään ollut mitään asiaa. Kuvista tuli silti ihan mukiinmeneviä, kesäinen vehreys antaa ryhtiä vähän rapistuneellekin ympäristölle. Luvallasi jätän linkin kesäkuviini tähän: https://johannasuomela.com/2021/07/18/antskogin-ruukki-raaseporissa-historiallinen-idylli-joen-varrella/
Hei Johanna, kiva kun eksyit blogiini. Joo, useimmiten ajaessani Anskun ohi portit ovat olleet lukossa. Tällä kertaa portit olivat auki sepposen selällään - kutsuvasti. Hiippailin varovasti sisään, ja vaikka pari miestä kulki ohitseni, kukaan ei komentanut pois eikäkieltänyt valokuvausta. Kiva nähdä vanhat rakennukset pihan puolelta.
VastaaPoista