tiistai 27. huhtikuuta 2021

Äitimuorin vuokot


Onnellisena huomasin, että pienet, mutta vahvat vuokon nuput puskevat ponnekkaasti maasta Salon mökin pihalla. Tänä keväänä ensimmäistä kertaa. Aiemmin samat vuokot - tai ainakin niiden esiäidit - kukkivat yli 20 vuotta Itä-Helsingin kotimme puutarhassa. Eli vuokkojen siirto entisestä kodista muuton myötä mökille onnistui.

Näistä erittäin rakkaista (tumman)vaaleanpunaisista valkovuokoista minulla on vuosien varrelta useita postauksia, joista viimeisin viime keväältä (täällä). Kyseisessä postauksessa löytyy edelleen monta linkkiä aikaisempiin vuokkopostauksiin ja -valokuviin, joita löytyy lähes joka keväältä :):)

Kyseiset vaaleanpunaiset valkovuokot ovat alkujaan Karjalohjalta, joten nyt vuokot ikäänkuin palaavat kotiseudulleen siirtyessään Itä-Helsingistä Salon mökille. Äitimuori nimittäin sai vuokot ”siirrännäisinä” yli 50 vuotta sitten naapuriltaan ja ystävältään Hilkalta, jonka perheellä oli (ja tiettävästi on edelleen) loma-asunto (maatila) Karjalohjalla. 

Minä olen antanut voimakkaasti kasvavia vuokkoja ”siirrännäisinä” edelleen mm. Esikoisen mökille, jossa ne viihtyvät myös erinomaisesti. Lisäksi viimevuotisen muuton yhteydessä siirsin pienen vuokkoryppään Isäni haudalle Kulosaaren Leposaareen. Lähiviikkoina käynkin hautausmaalla tarkastamassa, miten kukat ovat siellä talvehtineet, vai ovatko...

Taidan olla todellinen vuokko-fani :) Olen aina rakastanut sinivuokkoja, jotka nuoruudessani olivat tosi harvinaisia. Valkovuokot taas tuntuivat silloin liiankin arkisilta, mutta nykyään tykkään myös niistä ja niihin yhdistyvistä äitienpäivä-muistoista. 

Pari päivää sitten löysin mökkitien pientareelta valkoisen sinivuokon - ekaa kertaa elämässäni. Luin netistä, että valkoisissa sinivuokossa heteet ovat valkoisia, kun valkovuokkojen heteet ovat keltaisia. Marjatan kirjat -blogin (täällä) Marjatta kommentoi viikko sitten sinivuokko-postaustani kertomalla törmänneensä ensi kertaa punaiseen sinivuokkoon (täällä). Näin me mummot viihdymme vuokkoja bongaamassa :):)

Tänä keväänä aikomukseni on katsastaa vielä Karkalin kuuluisat keltavuokot, joista olen unelmoinut vuosia. Toivottavasti käyntini Lohjalla olevassa luonnonpuistossa osuu vuokkojen kukinta-aikaan :):)

Valkokukkainen sinivuokko 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti