Pieni punainen mökki lasiterassilla korkealla mäntymetsän keskellä ja meren rannalla. Tämä Haikon kartanon mailla oleva mökki kelpais kelle vaan…
Mutta ”kelle vaan” ei mökkiä saa, sillä mökki on museoitu jo yli 70 vuotta sitten 1951. Talon rakennutti 29-vuotias kuvataiteilija Albert Edelfelt vuonna 1883 ateljeekseen. Taiteilijan äiti Aleksandra Edelfelt (1833-1901) oli pari vuotta sitten vuokrannut perheen kesäkodiksi Haikon mailla olleen kartanon tilanhoitajan entisen asunnon. Ateljeesta tuli Albert Edelfeltin (1854-1905) piilopirtti, jonne hän matkusti joka kesä 24 vuoden ajan kuolemaansa asti silloisesta kotikaupungistaan Pariisista. Ja jossa hän maalasi yli 200 teosta - useat Haikon maisemista, lähellä kesää viettävästä kotiväestä tai kartanon kuuluisista vieraista.
Ateljeemuseo oli pieni ja valoisa - ja upealla paikalla. Aikoinaan moderni ateljee, johon rakennettiin ennenkuulumaton kattoikkuna. Esillä oli jokunen Edelfeltin pieni grafiikkateos, mutta pääosin valokuvia taiteilijan elämästä ja joitakin henkilökohtaisia esineitä.
Mökin eteen oli asetettu kaunis ja upeasti valmistettu, käytetty puuvene. Museo oli etsinyt venettä, joka muistuttaisi Edelfeltin Haikossa 1883 maalaaman Merellä-teoksen venettä. Nykyään tämä hieno maalaus kuuluu Göteborgin taidemuseon kokoelmiin ja on parhaillaan esillä Edefeltin suurnäyttelyssä Ateneumissa. Museo onnistui etsinnöissään paremmin kuin hyvin, kun lähistön kalastajat lahjoittivat nyt esillä olevan, hyvin hoidetun ja hyväkuntoisen veneen museolle.
Ateljeemökin viereen on 2019 rakennettu Villa Edelfelt -niminen näyttlelytila, jossa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. Käydessämme Villassa oli esillä myös kymmenkunta Albert Edelfeltin työtä, mm. Adolf Waseniuksen muotokuva, joka on tullut tunnetuksi lähinnä sen poikkeuksellisen löytöhistorian takia.
Muotokuva myytiin sadalla eurolla Tampereella 2017 huutokaupassa tuntemattoman tekijän huonokuntoisena maalauksena. Vuonna 2022 kävi ilmi, että teos on Albert Edelfeltin maalaama Adolf Waseniuksen muotokuva. Adolf Wasenius (1861-1884) oli filosofian maisteri, joka kuoli 23-vuotiaana opintomatkallaan Sveitsissä. Kuoleman jälkeen nuorukaisen isä, liikemies ja pääkonsuli Adolf Wasenius, tilasi Edelfeltiltä muotokuvan, joka maalattiin pojan valokuvan perusteella.
Ateljeemuseo ja Villa Edelfelt eivät minua sytyttäneet. Parasta oli upea mäntymetsä ja merimaisema sekä lumoava vanha puuvene, jota olisin katsellut ja hiplannut kauemminkin. Onko lempeämpää tunnetta, kuin käden alla sykkivä, elämän muovaama pehmeä puu :)
Albert Edelfeltin maalaama muotokuva nuorena kuolleesta Adolf Waseniuksesta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti