torstai 22. kesäkuuta 2023

Henki hakusessa


Yövyimme Ukin ja Esikoisen kahden Pikkupojan kanssa Turussa Kakolan entiseen lääninvankilan tiloihin rakennetussa hotellissa - kesällä 2020 avatussa hotelli Kakolassa. Punatiiltä riitti ja kaltereita näkyi. Hotellin yhteydessä oli myös kylpylä, mutta oltiin nopealla ohikulkumatkalla ja se jäi tällä kertaa kokeilematta.

Ukki ja 11-vuotias yöpyivät Muru-koiran kanssa ensimmäisen kerroksen lemmikkihuoneessa. Minä halusin kokeilla ns. selli-huonetta, jonne 10-vuotias suostui tulemaan kanssani. Sellit oli rakennettu entisiin vankiselleihin - toki modernisoitu ja ristikot uusittu, mutta kopioitu vanhoista. Sellihuineessa oli avolavuaari ja kanneton vessanpönttö sekä kerrossänky ja rautaristikon takana ikkuna. Käytävältä löytyi yleinen suihku ja kunnon vessa, jossa voi halutessaan asioida oven takana :)

Sellihuone ei tuntunut liian ahtaalta, ja sängyissä oli hyvät patjat ja riittävä leveys. Ei herännyt yhtään sellikammoa. Nukuimme molemmat hyvin. Kiva kokemus, tosin vähän teennäinen. 

Kokonaisuudessaan Kakolan hotelli oli ihan hieno, mutta en tykännyt sen ”matalasta” fiiliksestä, joka kaikkialla tuli, kun ei ollut valoisia ikkunoita eikä korkeita tiloja. Tietty oltiin entisessä vankilassa :) Tykkäsin sieltä täältä löytyvistä pienistä vihjeistä rakennuksen vankilahistoriasta, mutta suuret vihjeet, kuten seinälle nostetut sellin ovet, eivät minuun purreet. Jotenkin hotellin henki oli mielestäni vielä hakusessa - ei ihan minun makuuni. 

Viimeksi kiertelin Kakolan tiloissa syyskuussa 2017, kun vierailimme Ukin kanssa viimeisillä opastetuilla kierroksilla vanhassa vankilassa (täällä). Silloin oli jännää ja mielenkiintoista. 

Parasta Kakolan hotellivierailussa oli tutustuminen rakennuksen kolmannessa kerroksessa olleeseen vankilan vanhaan kirkkoon, joka nykyään toimii kokous- ja juhlatilana. Nykyisen tilan mieltäminen kirkoksi oli vaikeaa, koska penkkien tilalla oli pitkiä pöytiä tuoleineen. Ihastuin kuitenkin kirkkosalin kauniisiin ja korkeisiin koristeikkunoihin ja paikalle jätettyyn urkuparveen. Kirkon oven minulle avannut respahenkilö kertoi, että vangit olivat aikoinaan itse suunnitelleet ja rakentaneet kirkon. 

Toiseksu parasta oli se, että Murullekin löytyi hotellista tilaa. Kiitos siitä :)
 
Hotellin sellihuone ja edessä huoneessa oleva kanneton wc-pönttö :)

Valokuva vankilan aikaisesta sellihuoneesta - paljon entistä on säilytetty.

Entisen vankilan kirkon alttari ja koristeelliset ikkunat.

Muistoja entisestä - pieniä vihjeitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti