sunnuntai 18. kesäkuuta 2023

Yö laineilla


”Hyttisi on kaksi kerrosta alaspäin”, neuvoi ystävällinen respahenkilö, kun tulin majoittumaan Turun satamaan pysäköityyn Bore-laivaan. Avasin toisella eli alimmalla asuinkannella olevan hytin oven. Kapea, pieni ja pimeä huone, johon juuri ja juuri mahtui sänky. Tosin siisti ja puhdas, ja kyljessä oli pikkuruinen vessa. Minulle tuli kuitenkin tunne, että en uskalla sulkea hytin ovea: ”Entä jos en saa ovea auki eikä puhelin toimikaan laivan uumenissa?” 

Tavaroita purkamatta kiipesin sokkeloisia käytäviä kaksi kerrosta ylöspäin ja kysyin respasta, josko ylemmillä kansilla olisi vielä vapaita hyttejä. Kello oli jo lähempänä yhdeksää ja laivassa näytti olevan paljon majoittujia, mutta toivoin parasta. Ystävällinen respahenkilö kävi viereisessä huoneessa juttelemassa jonkun kanssa ja palattuaan tarjosi minulle joko ikkunatonta viidennen kannen hyttiä tai ikkunallista neljännen kannen hyttiä - ja ilman lisähintaa eli 60 euroa yhdeltä hengeltä. 

Valitsin viimeisen, ja olin enemmän kuin tyytyväinen. Tilava ikkunallinen vessahytti, jossa oli kerrossänky - joskin yläsänky oli suljettu seinää vasten. Netti ja puhelin toimivat moitteettomasti :)

Nyt hostellina toimiva alus S/S Bore valmistui 1960 Ruotsissa. Vuoteen 1977 asti se seilasi välillä Turku - Maarianhamina - Tukholma, minkä jälkeen vielä kymmenen vuotta Pietarsaarin ja Skellefteån väliä. Vuodesta 1987 laiva oli kotkalaisen Kristina Cruises -varustamon omistuksessa M/S Kristina Regina -nimisenä risteilyaluksena liikkuen pääosin Välimerellä. Vuonna 2011 vanha alus siirtyi lopulta Turkuun, jossa se kunnostettiin osaksi Forum Marinumin museolaivastoa. Pari vuotta myöhemmin aluksella alkoi museon lisäksi toimia hostelli, kahvila ja ravintola. 

Yö laivalla oli hytin vaihdon jälkeen ihana kokemus. Nukuin hyvin, ja tykkäsin. Hytissä ei ollut ilmastointia, joten näillä helteillä voisi olla hieman hikistä. Ja äänieristys oli huono, mutta minun yöpyessä ympärillä oli hiljaista, ei häiriöitä. Aamuvirkkuna olin tyytyväinen, että hintaan kuuluvaa aamiaista alettiin tarjoilla ruokasalissa joka aamu jo puoli seitsemältä :) 

Yllätyin, että sunnuntaiaamuna toista kymmentä majoittujaa oli minun lisäkseni nauttimassa aamiaista jo ennen seiskaa. Yksin matkustavia miehiä, jokunen keski-ikäinen pariskunta, nuori äiti kymmenvuotiaan pojan kanssa…

Neljännen kannen hytti 

Yöllistä satamaa hytin ikkunasta

Toisen kannen hytti


Cafe Navigare jäi kokematta…

2 kommenttia:

  1. Kiitos taas vinkistä. Viimeviikkoisella Turun päivämatkalla ihastuin lisää tuohonkin kesäkaupunkiin. Tammisaari ja Naantali merenrantakaupunkeina ihastuttivat myös. MK

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen Tyttärien muuton jälkeen tutustunut paljon Turkuun - ja ihastunut. Suositan yöpymistä Borella, mutta mieluummin vasta helteiden jälkeen :) Terv InnaAnni

      Poista