lauantai 25. maaliskuuta 2023

Ääni uurnassa


Kävin Töölössä katsomassa Juniorin uutta kämppää, joka muuten oli ihana. Huomasin, että viereisessä Töölön kirjastossa oli ennakkoäänestys, joten suuntasin sinne. 

Yllättäen vastassa oli yli kymmenen ihmisen jono - keskellä arki- ja työpäivää. Hyvä! Jonotuksen jälkeen kirjoitin ehdokkaan numeron äänestyslappuun, annoin leimata lapun ja laitoin lapun pieneen kirjekuoreen. Allekirjoitus vielä toiseen lappuun, minkä jälkeen vaalivirkailija laittoi molemmat - pienen kirjekuoren leimattuine äänestyslappuineen ja allekirjoitetun lapun - isompaan kirjekuoreen ja tämän kuoren vieressään olevaan uurnaan. 

Topeliuksen puiston reunalla olevasta kirjastosta on hyviä muistoja. Kirjasto valmistui ja avattiin syksyllä 1970. Minä kirjoitin ylioppilaaksi keväällä 1971 ja jostain syystä minulle ja luokkakavereilleni tuli tavaksi lukea kirjoituksiin ja yliopiston pääsykokeisiin juuri Töölön uuden kirjaston toisessa kerroksessa olevassa lukusalissa. En muista, mistä innostus tuli…

Lukusali oli ihanan valoisa puistoon avatuvine, isoine ikkunoineen. Parasta oli, jos aamulla onnistui saamaan paikan ikkunan viereistä. Silloin saattoi lukemisen välissä lepuuttaa mieltää keväistä luontoa seuraamalla. Rakastin jo nuorena luonnonvaloa, isoja ikkunoita ja valoisia huoneita, vaikka en sitä silloin ehkä niin tiedostanut.

Arkkitehti Aarne Ervin (1935-1977) suunnitteleman rakennuksen eteen pystytettiin 1972 kuvanveistäjä Kari Juvan Lukusali-niminen isokokoinen veistos. Rakennus ei minua ulkoapäin erityisesti viehätä, lukuunottamatta puistoon aukeavaa kaarevaa ikkunariviä. Mutta Juvan vastakkain istuvista hahmoista tykkään, etenkin Topeliuksenkadulta katsottaessa. 

Ilokseni huomasin, että Töölön kirjasto kuuluu niihin Helsingin kirjastoihin, joihin saa ottaa koiran mukaan. Eli täytyy palata Murun kanssa - nyt olin jättänyt Murun autoon :)

PS. Piti ihan netistä varmistaa, että onhan nimi todella vaaliuurna, kun sana uurna tässä yhteydessä alkoi yllättäen tuntua oudolta. Mutta kyllä se se juuri on :)

Kari Juva (1939-2014): Lukusali, 1972
 

2 kommenttia:

 1. Istuin myös kirjastossa aikoinaan lukemassa pääsykoekirjoja. En kuitenkaan päässyt sinne, minne halusin.
  Kirjastossa tulee käydyksi noin kerran kuussa, kun sekä hieroja että kosmetologi ovat Töölössä.
  Eilisestä onnitellen! Palaan vielä sähköpostitse, on kysyttävää. MK

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista, MK. Kaikkea sinäkin olet pistänyt mieleesi :)
   Terv InnaAnni

   Poista