torstai 16. maaliskuuta 2023

Parasta Lahdessa


Halusin Lahden reissulla (täällä) nauttia ja syödä hyvässä ravintolassa. Varasin pöydän lauantai-illaksi ravintola Rouxiin. Ja toiveeni toteutui - sain nauttia ja syödä hyvässä ravintolassa :)

Ravintola Roux on toiminut yli 15 vuotta Rautatienkadulla vanhan jugendtalon kulmassa - samassa tilassa, jossa vuosina 1912-2003 toimi Lahden Uusi apteekki. Kahteen saliin jaetussa intiimissä ravintolassa on säilynyt paljon entisajan henkeä, vaikka konkreettisia muistoja vanhasta apteekista on vain kaunis punavalkoinen ruutulattia. Lopputulos on kutsuva, kodikas ja rauhallinen. Ja valkoisine pöytäliinoineen kivan vanhanaikainen (tai klassinen). 

Seuralaisena olleen Ukin kanssa söimme koko setin - alkupaloista jälkiruokaan. Molempien alkupalat olivat herkkua: Ukki kehui tattariblinejään ”ehkä parhaimmiksi ikinä” eikä muikunmädissä ollut säästelty. Minun paahdettu kurpitsa-annokseni oli maukas ja ihanan pehmeä - tykkäsin. Pääruoaksi valitsimme kumpikin paistettuja ahvenia. Harmiksemme pienet ahvenfileet olivat kuivia ja puumaisia, ja kaipasivat suolaa. Ukista ne eivät olleet paistinpannua nähneetkään… Eli ei hyviä. Ehkä Roux olisi onnistunut paremmin liha-annoksissa, sillä niitä näytti listalta löytyvän, mm. poroa on kuulemma aina tarjolla :)

Lopuksi olisi - jälkiviisaana - pitänyt valita paikan suosikkijälkkäri - suklaatrilogia - vaikka jakamamme lakkainen Creme bruleekin oli ihan hyvä :) Ravintola-alaa koetteleva henkilöstöpula ei ravintolassa näkynyt, vaan asiakkaita palveli yllättävän monta tarjoilijaa, ja jokainen tosi ystävällisesti ja osaavasti. 

Kokonaisuudessaan ruokailukokemus Rouxissa oli ihana. Ehdottomasti uusimisen arvoinen - epäonnisista ahvenista huolimatta.

PS. Roux on muuten ranskaa, ja tarkoittaa jauho-rasvaseoksesta valmistettua kastikepohjaa. Ja myös punapäätä tai punatukkaista :)

Keittiön tervehdyksenä kermaista borchkeittoa

Tattariblini, Päijänteen muikunmätiä, smetanaa ja punasipulia

Paahdettua kurpitsaa, maapähkinäpyreetä ja vinegretteä

Paistettua ahventa, peruna-mustajuuriterriiniä ja kermaista sinappikastiketta

Lakka-Creme brulee ja seljankukalla marinoituja lakkoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti