torstai 23. maaliskuuta 2023

Se on menoa - onneksi


Nyt mennään eikä meinata. Ensi viikolla minulla on tekonivelleikkaus Mikkelin keskussairaalassa. Maanantaina kävin sairaalassa leikkausta edeltävissä tutkimuksissa. Aikomukseni oli mennä junalla, mutta aamulla alkanut verurinkuljettajien lakko pakotti tekemään reissun omalla autolla - mutta selvisin siitä. 

Ajoin Mikkeliin sunnuntaina ja pysähdyin venyttelemään ja kahvittelemaan Lahdessa. Yövyin seniorihinnalla (yli 65-vuotiaat saavat 20%:n alennuksen) Mikkelin Scandicissa, jossa söin aamulla superhyvän perusaamiaisen. Aamiaishuoneessa kaikki oli tuoretta ja siististi esille pantua. Lisäksi sain nauttia ihanan ystävällisen ja sopivasti jutustelevan tarjoilijanaisen huomaavaisesta palvelusta. Kiitos siitä - aamuni lähti hienosti liikkeelle. 

Ennen puolta päivää kävelin keskussairaalaan ja iltapäivällä - tutkimusten ja haastattelun jälkeen - ajoin takaisin kotiin Punavuoreen. Ja katsoin maanantai-illan kahden tunnin vaalitentin, jossa riitti riiteleviä naisia - liiaksikin…

Sairaalassa otettiin verikokeita, sydänfilmi ja keuhkoröntgen. Ja koska leikkaus tehdään tietokoneavusteisesti, minulle tehtiin myös tietokonekuvaus (tomografia) oikeasta lonkasta. Tapasin mukavan leikkaushoitajan joka tarkisti verenpaineen, painon ja sen ettei varpaiden väleissä ollut haavaumia. Ja antoi ohjeita mm. leikkausaamun paastosta ja lääkkeiden otosta. Sekä neuvoi minua hankkimaan kotiin valmiiksi seuraavat apuvälineet, jotka saan ilmaiseksi lainaksi Helsingin apuvälinelainaamosta Konalasta: 
 • Kyynersauvat, jotka pitää ottaa mukaan sairaalaan, kun menee leikkaukseen. Hoitaja tähdensi, että niiden käyttöä olisi hyvä harjoitella etukäteen.
 • WC-pöntön korotin
 • Tarttumapihdit, joilla saa nostettua tavaroita esim lattialta.
 • Lonkkatyynyn, jolla voi korottaa tarvittaessa istumakorkeutta, sillä leikattua lonkkaa ei hoitajan mukaan saa pitää yli 90 asteen kulmassa.
Marraskuussa lonkkaleikkauksessa ollut Turun Serkku neuvoi aiemmin, että jo sairaalaan kannattaa ottaa mukaan kankainen, kevyt olkalaukku, jota voi kyynersauvoilla kävellessä kantaa kaulassa ja kuljettaa siinä esim kännykkää. Ja hoitaja muistutti ottamaan sairaalaan omat crocsit tai muut tossut, joilla voi liikkua liukastumatta. 

Leikkaus tehdään selkäydinpuudutuksessa ja kestää yleensä noin tunnin. Esilääkkeenä annetaan kipulääke ja tulehdusta estävä antibiootti sekä rauhoittavaa lääkettä ja tarvittaessa myös kevyesti unettavaa lääkettä. Hoitajan mukaan sairaalassa joutuu leikkauksen jälkeen olemaan 1-3 vuorokautta paranemisesta ja kunnosta riippuen. Kyynersauvoja joutuu käyttämään 4-6 viikkoa. Tänä aikana ei saa itse ajaa autoa, mutta auton kyydissä saa istua heti. Lopullinen paraneminen kestää vähintään kolme kuukautta. 

Mikkelin keskussairaalassa kaikki sujui ajallaan. Jokainen tapaamani hoitotyöläinen oli osaava ja ystävällinen - kiire ei heistä välittynyt asiakkaalle. Ja pieni keskussairaala tuntui sopivan kokoiselta minulle. Odotan luottavaisena ensi viikkoa - vaikka jännittääkin. 

Toivotaan, ettei viime metreillä iske mikään yllättävä köhä. Kaikenlaista pöpöähän pyörii ympärillä.

10 kommenttia:

 1. Kuulostaa asialliselta ja ammattimaiselta toiminnalta. Ei muuta kuin myötäistä matkaan ensi viikolle ja sitten hyvillä mielin kohti kesää:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Takkutukka. Leikkaus jännittää, mutta yritän selättää sitä järjellä: ”osaavien ammattilaisten tekemä rutiinileikkaus”. Viikon päästä olen jo paremman puolella. Tai siis itse leikkaus on ohi, vaikka toipuminen on vasta alussa :) Terv InnaVaara

   Poista
 2. Perhosia vatsassa varmasti! Kirjoituksesi perusteella voi hyvin päätellä, että olet erinomaisissä käsissä. Matka uuden lonkan saamiseen on enää lyhyt, siitä iloitsemme kanssasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Viikon päästä nähdään, miten mummi selvisi leikkauspöydältä….
   Terv InnaAnni

   Poista
 3. Kuulostaa yhtä luotettavalta kuin omat kokemukseni Coxasta, jossa polviniveltäni rustattiin viime kesäkuun alussa. Toivotan hyvää toipilasaikaa ja sen jälkeisiä tanssi- ja muita rientoja👍👋

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli sinultakin on aika lyhyt aika leikkauksesta. Käynkin vilkaisemassa, josko kirjoitit asiasta jotain blogiisi… Ilmeisesti olet tyytyväinen? Terv InnaVaara

   Poista
 4. Tutun kuuloista. Minulla oli lisäksi sängyn korotus, niin että lonkka olisi varmasti siitä laskeutuessa polvia ylempänä. Mies haki sängyn jalkojen alle tiilet. Kaikki varotoimet piti lisäksi pitää kaksi kuukautta eikä autoon saanut istua matkustajaksikaan juuri tuon 90 asteen kulman vuoksi. Jätin sohvan ja toin olkkariin sopivan korkean keittiötuolin, jolle laitoin korotustyynyn.
  Kaikki meni tosi hyvin ja kuntoutuminen oli nopeaa, vaikka minulla leikkaus oli kyllä pitempi, koska nivel oli hakannut luuta lommoille ja piti laittaa pari ruuviakin. Titaania, keramiikkaa ja muovia, hyvin on pitänyt ja toiminut jo kohta 15 vuotta.

  Onnea matkaan!
  Koita vältellä pöpöjä, niin että pääset operaatioon. Ja muista poistaa varpaista kynsilakka, jos on - minulla semmoisesta sanottiin vasta kun olin vaihtamassa leikkauspaitaan, hoitaja toi lakanpoistoaineen. Se on ilmeisesti jokin varmuuustoimenpide, varpaisiin joudutaan joskus kiinnittämään jotain laitteita. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta, ennakkokirjeessä oli jo maininta tuosta kynsilakasta, joten sen poistin jo viime viikolla. Mutta moni muu asia alkaa vasta pikkuhiljaa hahmottua, mitä kaikkea tulee huomioida toipilasaikana. Eihän sitä oikein housujakaan saa alkuun yksin jalkaan… Onneksi mennään kesää kohti, ja samoja legginssejä voi käyttää päivät ja yöt :) Terv InnaVaara

   Poista
  2. Minulle tehtiin polven tekonivelleikkaus Coxassa kolmisen vuotta sitten ja olen todella tyytyväinen. Coxassa kaikki hoidettiin erinomaisen hyvin ja polven kanssa kivut ovat pois ja homma toimii. 💐

   Poista
  3. Kiva kuulla, Jatta. Useimmat ovat sanoneet, jos olisivat tienneet mikä muutos, olisivat yrittäneet päästä leikkaukseen jo aiemmin. Terv InnaVaara

   Poista