tiistai 14. maaliskuuta 2023

Teatterireissu


Viime viikonloppuna vierailin lyhyen ajan sisällä jo toistamiseen Lahdessa. Tällä kertaa sinne veti Kaupunginteatterissa esitettävä Totuuden hinta, joka kertoo Venäjän entisen turvallisuuspalvelun agentin Aleksandr Litvinenkon kuolemaan johtaneesta myrkytyksestä vuonna 2006. 

Anne Rautiaisen ohjaama näytelmä perustuu The Guardian -lehden toimittaja Luke Hardingin (s.1968) kirjaan Vaiennettu: agentti Litvinenkon murha ja Venäjän sota lännen kanssa (suom. Ulla Lempinen, 2017). Lahdessa Aleksandria näyttelee Mikko Pörhölä, tämän vaimoa Marinaa Saana Hyvärinen ja taustalla häärivää presidentti Putinia Jarkko Lahti. 

Aiheeltaan ajankohtainen ja juoneltaan mielenkiintoinen Totuuden hinta kiinnosti minua kovasti. Pari kuukautta Lahdessa esitettyä näytelmää on paljon kehuttu mm. Hesarissa ja Suomen Kuvalehdessä. Mutta yllättäen näytelmä ei minua hurmannut. Etenkin ensimmäinen näytös monine venäläisine nimineen tuntui aika sekavalta, vaikka jutun juonen periaatteessa tunsin. Toinen näytös piti paremmin otteessaan ja kokonaisuudessaan lähes kolme tuntinen näytelmä ei pitkästyttänyt eikä katsominen kaduttanut :) Mutta…

Teatteriesityksen lisäksi ehdin lauantaina käydä teellä ihanassa Olavissa Aleksanterinkadulla ja tykästyä talvilevolla olevaan, kuvanveistäjä Kari Juvan Launeen neidot -nimiseen suihkulähdepatsaaseen Kirkkopuiston laidassa. Sekä vierailla toistamiseen Malva-keskuksessa ja herkutella mieleen jääneessä ravintolassa, joista kummastakin enemmän lähipäivinä :) 

Ja lopuksi yöpyä Lahden Seurahuoneella, jonka ehdoton vetonaula on edelleen yksi Suomen parhaimmista hotelliaamiaisista (täällä). Ja se, että sinne ovat koiratkin enemmän kuin tervetulleita :)

Kahvila Olavissa sain hyvää haudutettua teetä ja tosihyvän, tuoreen kroisantin :)

Kari Juva (1939-2014): Launeen neidot, 1987

Hotellihuoneessa Murua odotti oma yllätyspussi :)

Arkkitehti ja Kytölän kartanon omistaja Väinö Vähäkallion (1905-1986) vuonna 1931 suunnittelema  Lahden Seurahuone on säilyttänyt vanhan, harmaan merensiniseksi luonnehditun värinsä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti