tiistai 7. maaliskuuta 2023

Suuntana Malva


Viime perjantaina tein retken Lahteen. Kohteena oli ennen kaikkea Lahden visuaalisten taiteiden museo eli Malva, jossa on vielä vajaa kuukauden esillä sekä Marjatta Tapiolan että Nanna Suden maalauksia. 

Google Mapsin opastamana ajoin Lahden Päijänteenkadulle. Kartan mukaan olin perillä, mutta kaupunkia tuntemattomana oli vaikea heti äkätä, missä etsimäni museo oli. Kadun toisella reunalla kohosi mäkinen Kirkkopuisto ja toisella puolella suljetun näköinen, massiivinen punatiilirakennus. Ei pahemmin opasteita eikä parkkipaikkoja. Päättelin kuitenkin, että tiilirakennuksen täytyi olla Malva. Ja löytyihän museon nimi lopulta tuon ison rakennuksen pienestä ovesta. Mutta Mummille aivan liian huomaamattomana. Ja kun ovessa vielä luki sekä Malski että Malva, niin tämä täti oli hetken hämmentynyt. Onneksi menin sisälle rakennukseen, ja asia selvisi.

Rakennus oli todella Malski - entisen Mallasjuoman panimon tiloissa vuonna 2020 avattu ”kaupunkilaisten, yritysten ja kulttuurin keskus”, jonka viidestä kerroksesta löytyi mm. yritys- ja kokoustiloja, konserttisali sekä kahvila ja ravintola. Ja Malskin suojista löytyi myös Malva eli Lahden visuaalisten taiteiden museo. Museo, joka avattiin keväällä 2022 ja muodostettiin aiemmin erillisinä toimineista Lahden taidemuseosta ja Lahden Julistemuseosta.

Nimi Malski tulee siitä, että etenkin lahtelaiset ovat vuosikymmeniä kutsuneet Mallasjuoman panimorakennusta Malskiksi. Ja museon nimi Malva taas on yhdistelmä nimistä Malski (Mal) ja visual arts (va) eli kuvataide. Toisaalta malva tarkoittaa myös kukkaa ja vaalean violettia väriä, jota ei museon visuaalisessa ilmeessä kuitenkaan ole käytetty.

Lahtelainen kauppias Henrik Mattson (1838-1922) perusti Mallasjuoman panimon Päijänteenkadulle vuonna 1912. Panimo menestyi hyvin ja laajeni, kunnes se 1988 myytiin Hartwall-yhtymälle ja Mallasjuoman toiminta loppui kokonaan 1998. Useimmat entisistä panimorakennuksista purettiin ja niiden tilalle rakennettiin asuintaloja. Rakennuksista kaikkein vanhimmat, kuten nykyinen Malva-museon rakennus, kuitenkin suojeltiin ja ne säästyivät purkamiselta. 

Entisen panimorakennuksen lisäksi ehdin tutustua Lahden tyhjään kauppatoriiin ja siellä olevaan Tori-Cafe-nimiseen pieneen kuppilaan. Ja hörpätä vuoden ensimmäiset ulkoilma-torikaffet maaliskuun alun upeasta kevätauringosta nauttien :) Iltapäivällä pistäydyin vielä toisessa lahtelaisessa kahvilassa - Malski-keskuksen ala-alan mukavan rennossa Kahiwassa.

Malvan näyttelyistä lisää huomenna. Sen voin kuitenkin jo nyt paljastaa, että tykkäsin :)

Tori-Cafe Lahden torilla

Kahiwa-kahvila Malski-keskuksessa Päijänteenkadulla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti