Leivoin pitkästä aikaa kuivakakun. Edellinen kerta oli varmaan joulukuussa, jolloin leivoin tuttuja taatelikakkuja (täällä) Taattisten tilan perinteisiin joulumyyjäisiin (täällä). Nyt kokeilin sitruunaista rahkakakkua, jonka ohjeen löysin keväisestä Anna-lehdestä.
Tartuin tähän kakkuohjeeseen osin siksi, että taikinalle riitti kevyt sekoitus eikä tarvinnut yhtään vatkaamisia. Jostain kumman syystä yritän välttää ohjeita, joissa on paljon vatkaamista. Tämä lienee perua lapsuudesta, jolloin taikinat vatkattiin aina käsin, ei ollut nykyisiä yleiskoneita eikä sähkövatkaimia. Mummin taitaisi kuitenkin jo olla korkea aika luopua vatkaamiskammontaan…
Alla Anna-lehdessä olleen rahkakakun resepti. Ja sitten vain leipomaan :)
150 g voita1 kananmuna4 dl sokeria250 g maitorahkaa1 dl maitoa5,5 dl vehnäjauhoja2 tl leivinjauhetta0,5 tl suolaa1 tl vaniljasokeria3 tl jauhettua inkivääriä2 tl kardemummaa0,5 dl puristettua sitruunamehua3 rkl raastettua sitruunan kuorta
Päälle:150 g valkosuklaata200 g maitorahkaa0,5-1 dl maitoa2 rkl suolaamattomia pistaaseja rouhittuna
Sulata voi ja anna jäähtyä.Sekoita kananmuna, sokeri, maitorahka ja maito tasaiseksi.Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, suola, vaniljasokeri, inkivääri ja kardemumma. Yhdistä edelliseen.Lisää sitruunan mehu ja kuoriraaste sekä jäähtynyt voisula.Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun 2 litran kakkuvuokaan.Paista 175 asteessa 60-70 minuuttia.
Sulata valkosuklaa vesihauteessa ja anna jäähtyä.Vatkaa jäähtynyt suklaa ja maitorahka. Lisää maitoa tarv määrä.Kaada jäähtyneen kakun päälle ja koristele pistaasimuruilla.
Kakusta tuli kivan kostea ja mukavan sitruunainen, mutta yllättävän tiivis. Valkosuklaakuorrute sopi loistavasti kakkuun ja pistaasit tekivät kakusta tosi kauniin. Säilytin kakkua foliopaperissa jääkaapissa ja maku vain parani :)
Minusta kakku oli ihan ookoo, mutta ei ehkä parasta syömäni. Opiskelijatyttö tykkäsi kovasti ja hän jopa toivoi, että leipoisin ko kakkua (ensi kesänä) Tilan kahvilaan.
Aamiaistunnelmaa Tilalla, jonka keittiössä kaakkua leivoin :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti