keskiviikko 14. elokuuta 2024

Komea kupoli


Espoon Tapiolassa Kaupinkalliontiellä on lähes 30 vuotta ollut rakennus, joka näyttää lähinnä piparkakkutalolta. Paitsi, että se on valkoinen ja että siinä on kirkkaansininen kupoli. Ja kaiken kukkuraksi sen katolla on kaksi pientä valkoista ristiä :) 

Rakennus on Tapiolan ortodoksinen kirkko eli Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkko, joka valmistui vuonna 1998 ja on nimensä mukaisesti pyhitetty Herman Alaskalaiselle. Kirkon on suunnitellut arkkitehti Paul Hesse.

Herman Alaskalainen (1756-1837) syntyi Venäjällä ja päätyi munkiksi Valamon luostariin, josta hänet lähetettiin lähetystyöhön tuolloin Venäjään kuuluneeseen Alaskaan. Herman eli loppuelämänsä Kodiakin saaren seudulla ja hänen kerrotaan mm. puolustaneen paikallista väestöä venäläisiä siirtomaaisäntiä vastaan. Herman Alaskalainen julistettiin Amerikassa pyhäksi vuonna 1970.

Kiersin pienen ortodoksikirkon ja ihailin sen komeaa kupolia. Sisälle en päässyt, sillä kirkko on auki vain kirkollisten toimitusten yhteydessä. Ehkä joskus…

2 kommenttia:

  1. Se on varmaankin Suomen kaunein ortodoksikirkko! Toivottavasti pääset vielä sisäänkin. Minä pääsin luennolle, jonka aiheena oli Egyptin "taizeyhteisö", Anafora, ja sen seinämaalaukset. Niistä kertoi niiden tekijä Helena Nikkanen, oli iso elämys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä. Pitääpä seurata ko seurakunnan nettisivuilta, koska olisi joku minulle sopiva tilaisuus, niin otan vinkistäsi vaarin :) Terv InnaVaara

      Poista