keskiviikko 21. elokuuta 2024

Malmstenin mitali


Olen monta kertaa ohittanut Fredrikin- ja Arkadiankadun risteyksen - autolla, bussilla, ratikalla tai kävellen, mutta vasta tänä kesänä huomasin risteyksessä olevaan muistomerkin. 

Kyseessä on kuvanveistäjä Raimo Heinon suunnittelema kookas ”mitali” muusiikko Georg Malmstenin (1902-1981) muistoksi. Muistomerkki paljastettiin vuonna 1992 vajaa kasikymppisenä kuolleen taiteilijan syntymän 90-vuotispäivän kunniaksi. Ja Molli-Jorinakin tunnetun muusikon pitkäaikaisen kotitalon eteen. Muistomerkin ympärillä oleva pikkuruinen puistikko nimettiin Malmsteninkulmaksi vuonna 2002 eli Malmstenin syntymän 100-vuotispäivänä. 

Ei ihme, että Raimo Heino (1932-1995) suunnitteli muistomerkin mitalin - tai äänilevyn - muotoon, sillä suunnittelijana hän oli ”erikoistunut” juuri mitaleihin ja juhlarahoihin. Toki mies ehti toteuttaa paljon muutakin, esimerkkinä Birgittalaisnunnan patsas Naantalin luostarikirkon vieressä (täällä). 

Georg Malmsten syntyi 1902 Helsingissä rikosetsivä Karl Malmstenin ja tämän venäläissyntyisen vaimon Eugenien keskimmäisenä lapsena. Nuorena hän opiskeli Helsingin konservatoriossa trumpetin soiton lisäksi laulua aikansa suuren oopperatähden Aino Achten johdolla. Malmsten ehti esiintyi niin Savonlinnan oopperajuhlilla kuin Julius Caesar -nimisen oopperan nimiroolissa, kunnes hän osin taloudellisista syistä alkoi keskittyä entistä enemmän viihdemusiikkiin. 

Sodan aikana Malmsten palveli laivastossa ja esiintyi ahkerasti laivaston joukoille ja mm. Helsingin messuhallissa järjestettävissä suosituissa asemiesilloissa, jotka radioitiin suorana lähetyksenä koko kansalle. Sodan loputtua Malmsten pääsi Helsingin Poliisisoittokunnan kapellimestariksi, missä hommassa hän toimi lähes 20 vuotta, ja 1960-luvulla hän alkoi vetää suosittuja yhteislauluiltoja. 

Koko elämänsä ajan Malmsten sävelsi ja sanoitti ahkerasti lukuisia suosittuja iskelmiä - omia levytyksiä kertyikin yli 800 :) Eräitä tunnettuja levytyksiä on mainittu taiteilijan muistomitallin toisella puolella, kuten Heili Karjalasta, Särkynyt onni ja Amalia armas sekö lastenlauluista Mikki-Hiiri ja Lasten liikennelaulu.

Mitalin takapuolelle on kohokirjoitettu joitakin Malmstenin tunnetuimpien laulujen nimiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti