maanantai 19. elokuuta 2024

Naantalin nuket

Alkuperäinen sisarten tekemä nukkepari

Vitriinissä Hiilolan kotimuseossa (täällä) muiden pikkutavaroiden muassa oli kaksi käsinneulottua nukkea, joiden kerrottiin kuvaavan metsästäjää tai sotilasta ja tämän morsianta. Tai ainakin hännystakkista miestä ja hattupäistä hienostorouvaa. 

Nuket ovat säilyneet 1800-luvulta ja ne ovat naantalilaisten siskosten Karoliina ja Josefiina Lindblomin tekemiä. Nuket ja niiden asusteet on neulottu ohuesta puuvillalangasta käyttäen lyhyeksi katkaistuja sukkapuikkoja. Yli sata vuotta sitten Charlotta Lindblom - kutojanaisten isosisko - myi nukkeja Naantalin satamassa vieraileville kylpyläasiakkaille ja muille matkailijoille. Sisarusten nukkebisniksen takia Charlotta istui myyntihommissa päivittäin. Vähitellen häntä alettiin kutsua lempinimellä Nukke-Charlotta eli Docka-Charlotta, ja kansan suussa nimi vääntyi Tokka-Lotaksi :)

Charlotta kuoli 1916 ja siskosten nukkebisnis loppui. Nukkien neulomista ja myymistä jatkettiin kuitenkin kaupungin muiden naisten toimesta, ja edelleen samanlaisia nukkeja neulotaan mm. paikallisilla käsityökursseilla. Omin käsin -nimisessä sisustus- ja käsityölehdessä (täällä) jopa julkaistiin neulenukkien yksityiskohtaiset ohjeet vuonna 1945. 

Sain itsekin todistaa nukkeinnostuksen jatkumista, kun museossa käynnin jälkeen kävelin pari kadunväliä puutalokorttelissa. Läheisen Alakadun ikkunassa huomasin viime vuosina tai ainakin 2000-luvulla neulotut Naantalin nuket :)

Karoliina, Charlotta ja Josefiina

Uudempi nukkepari Alikadun ikkunassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti