tiistai 7. toukokuuta 2024

Vinkki Virkistä


Pari viikkoa sitten jäin sattumalta lukemaan Hesarin mainossivuilla olevaa pientä mainosta töölöläisessä kerrostalossa olevasta kotimuseo Virkistä. Ja pitihän minun käydä tarkistamassa tämä ”tuntematon” huoneistomuseo, jonka olemassaolosta en aiemmin tiennyt mitään :)

Aikoinaan tässä Merikannontiellä olevassa kahden makuuhuoneen huoneistossa asui 70-vuotiaana käsityöneuvoksen arvon saanut Tyyne-Kerttu Virkki. Perheetön Virkki muutti vastavalmistuneen, arkkitehti Elsi Borgin (1893-1958) suunnitteleman talon ylimpään kerrokseen vuonna 1952 ja asui talossa lähes 50 vuotta, kuolemaansa vuoteen 2000 asti.

Tyyne-Kerttu Virkki (1907-2000), josta en myöskään ollut aiemmin kuullut, valmistui vuonna 1929 käsityönopettajaksi, toimi käsitöihin ja sisustukseen erikoistuneen Omin käsin -lehden päätoimittajana 1944-1970 ja osallistui aktiivisesti siirtokarjalaisen väestön työllistämiseen. Hän oli erityisen kiinnostunut kansanomaisen - ja etenkin sodassa menetetyn Karjalan alueen - käsityön tallentamisesta ja elvyttämisestä. 

Vuonna 1977 Virkki perusti Merikannontien kerrostalon alakertaan Virkki-nimisen käsityömuseon. Museon kokoelman perustana oli noin 300 käsityötä tai näiden tekemiseen liittyvää esinettä, jotka Virkki oli sodan aikana kerännyt Aunuksesta. Vuosien kuluessa kokoelma on laajentunut ja käsittää nykyään lähes 4000 kotimaista ja kansainvälistä käsityönäytettä. 

Vuonna 1995 käsityömuseo muutti Merikannontieltä Karjalatalolle Helsingin Käpylään, kunnes 2010 kokoelma liitettiin osaksi Jyväskylässä olevaa Suomen käsityön museota. Museota, johon tutustuin ja ihastuin maaliskuisella Jyväskylän retkelläni (täällä). 

Virkin kotimuseo henkii 1950-luvun modernia arkkitehtuuria, jonka käytännöllinen pohjaratkaisu on muunneltavissa perheen koon ja asukkaiden tarpeiden mukaan ja jossa luonnon valo ja kaunis merinäkymä on oleellinen osa asumista. Kaikkinensa mielenkiintoinen koti, joka osaavan suunnittelun ja onnistuneen sisustuksen seurauksena näyttää ja tuntuu kokoaan - 80 m2 - suuremmalta ja avarammalta. Nostalgisia sisustusratkaisuja, huonekaluja sekä koriste- ja taide-esineitä - pääosin 1950-1970 -luvuilta. 

Vierailun bonuksena :) kotimuseon makuuhuoneen ikkunasta voi kurkkia nykypäivän arkkitehtuuria, sillä viereiselle tontille on nousemassa yhdysvaltalaisen arkkitehti Steven Hollin (s.1947) upouusi kerrostalo. 

Tyyne-Kerttu Virkki (1907-2000) tyylikkäänä vanhoilla päivillään. 

Tyyne-Kertun makuuhuone

Kahden makuuhuoneen välissä oli kaksiovinen, raikkaan värinen kylpyhuone.

Talonpoikaiskalustein sisustettu ikkunallinen apukeittiö.

Tykästyin kotimuseon ikkunalaudalla olevaan, Tapio Wirkkalan pieneen lasivatiin. 

Lehden kanteen on valokuvattu Virkin olohuoneen seinällä edelleen oleva, 
tekstiilitaiteilija Laila Karttusen (1895-1981) kaunis seinävaate Kolme neitoa. 
Muistan Omin käsin -lehden hyvin lapsuuden kodistani, vaikka minulta lukematta jäivätkin :)

Museo Virkki sijaitsee beigen värisen kerrostalon ylimmässä kerroksessa. 
Kuvassa talon vas puolella olevat, merelle avautuvat parveke ja kaksi ikkunaa.

2 kommenttia:

  1. Enpä ole koskaan kuullutkaan! BB

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä ollut minäkään. Mutta aikaansaava Virkkiin ja hänen kotiinsa olivat tutustumisen arvoisia - 1950- ja 60-lukujen pienimuotoista historiaa…
      Terv InnaVaara

      Poista