lauantai 11. toukokuuta 2024

Ihastuin veljeksiin

Ferdinand von Wright: Sikoja ja harakoita, 1875

Joku viikko sitten odottelin Helsingin keskustassa bussin lähtöä Salon mökille. Minulla oli vajaa tunti aikaa ja päätin museokortin innoittamana piipahtaa Ateneumin taidemuseossa. En nimittäin ole vielä kiertänyt museon ”uutta”, vuosi sitten avattua Ajan kysymys -nimistä kokoelmanäyttelyä. 

Rajatun ajan takia päätin, että käyn ensi alkuun katsastamassa näyttelyn yhden salin. Eli tutustun vain ensimmäisessä näyttelyhuoneessa esillä oleviin teoksiin. Tämä oli hyvä ratkaisu. Ehdin rauhassa tutustua pariin kymmeneen maalaukseen ja veistokseen, minkä jälkeen ehdin hyvin vielä Salon bussiin.

Ensimmäisen salin teemana oli Luonnon aika ja esillä oli Suomen luontoa ja eläimiä tauluina ja veistoksina runsaan sadan vuoden ajalta. Vanhaa ja uutta sekä eri taidesuuntia kivasti sekaisin, mutta toisiinsa jännästi liittyen - ja osin luonnon materiaaleista. Tykkäsin paljon.

Jäin mm. katsomaan Kuopiossa syntyneen ja siellä suurimman osan elämästään asuneen Ferdinand von Wrightin (1822-1906) Sikoja ja harakoita -nimistä öljymaalausta. Nykyään sukupuuttoon kuollut maatiaissika oli ikuistettu hämmästyttävän tarkasti - karva karvalta - ja taulun harakat näyttävät siltä, että ne voisivat koska tahansa levittää siipensä ja pyrähtää lentoon näyttelyvieraiden iloksi :) Ihastuin teoksen valokuvamaisuuteen ja tekijän taituruuteen.

Olen toki kuullut von Wrightin Taistelevista metsoista ja nähnyt kuvia teoksesta. Ehkä olen jopa ohittanut tuon vuonna 1886 maalatun kuuluisan taulun Ateneumin taidemuseossa, mutta asia ei ole jäänyt mieleeni. Nyt oli toisin. Sikoja ja harakoita -taulu jäi mieleeni, ja jopa tykkäsin siitä. 

Ainakin osin tämänkertaiseen kokemukseeni vaikutti ehkä se, että keskityin ainoastaan ison museon yhteen saliin ja tämän yhden salin teoksiin. Rauhassa ja tuntojani kuulostellen :)

Kun vielä pari päivää myöhemmin kävin kolmevuotiaan pojanpojan kanssa Eläinmuseossa ja näin siellä lähes 180 vuotta sitten konservoidun silkkiuikun, jonka oli täyttänyt Ferdinandin isoveli Magnus von Wright (1805-1868) vuonna 1848, olin lopullisesti myyty. Ketä nämä osaavat veljekset oikein ovat olleet ja mitä kaikkea he ovatkaan ehtineet?

Magnus ja Ferdinand von Wright syntyivät ja kasvoivat aatelisperheessä Haminanlahden kartanossa Kuopiossa. Ferdinand oli 16-lapsisen perheen kuopus ja Magnus häntä 17 vuotta vanhempi. Molemmista pojista, samoin kuin heidän veljestään Wilhelmistä (1810-1887), kasvoi merkittäviä kuvataiteilijoita. Kaikki kolme olivat myös aikansa parhaita lintujen tuntijoita Fennoskandiassa ja osaavia lintujen täyttäjiä. Alkuun piirtäminen ja maalaaminen olikin ollut keino dokumentoida saalistettuja lintuja.

Taitavin kuvataiteilija kolmikosta oli Ferdinand, mutta osaavin kolmikon saalistamien lintujen täyttäjä oli Magnus. Hänet nimitettiinkin 1845 silloinen Keisarillisen Aleksanterin Yliopiston ensimmäiseksi eläinten konservaattoriksi. Nykyisen Eläinmuseon - jonka virallinen nimi on Luonnontieteellinen keskusmuseo - kokoelmissa on edelleen 250 Magnuksen 1800-luvulla täyttämää ja konservoimaa kotimaista lintua, josta osan hän on itse myös ampunut. 

Jatkossa katson ja tutkin uudenlaisella uteliaisuudella ja mielenkiinnolla, kun vastaani tulee von Wrightin veljesten piirroksia tai maalauksia, etenkin heidän pikkutarkkoja eläinkuviaan. Taikka kolmikon konservoimia eläimiä…

Vasemmalla Magnus von Wrightin täyttämä silkkiuikku-uros vuodelta 1848

Täytetyn silkkiuikun jalustaan liimatussa vanhassa etiketissäkin näkyy täyttäjän taiteellisuus :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti