lauantai 3. elokuuta 2024

Seikkailua Saarenmaalla


Ensimmäisen pyöräilypäivän (täällä) iltana oppaamme Kaisa sanoi, että seuraavana päivänä kaikkien pitää pyöräillä reippaasti, jotta varmasti ehdimme puolenpäivän lauttaan. Lauttaan, joka kuljettaa meidät Saarenmaalta Triigin satamasta Sörun satamaan Hiidenmaalle - retken kolmannelle saarelle. 

Kaisan tiukka puhe pelästytti minua, ja päätin että lähden liikenteeseen heti herättyäni ennen muita ja tapaan muun porukan sitten Triigin lauttarannassa. Tämä oli siis suunnitelmani.

Tiistaiaamuna heräsin luonnostaan jo ennen kuutta, pakkasin pyöräni ja lähdin polkemaan kohti Triigiä. Noin 35 kilometriä metsäistä suoraa tietä, ei yhtäkään mäkeä. Ja sää oli täydellinen pyöräilyyn - ei tuulta, ei sadetta, vaan puolipilvistä ja lämpöä runsaat kaksikymmentä astetta. Ja vain jokunen ohittava tai vastaantuleva auto. 

GoogleMapsin avulla oli helppo suunnistaa, ja matka sujui kuin tanssi :) Tosin jostain syystä Google ei löytänyt koko Virossa olon aikana pyöräilyteitä. Päätin, että seuraan karttasovellutuksen kävelyreittejä, joita tarvittaessa vertailin autoreitteihin. Ja selvisin matkoista paremmin kuin hyvin. 

Yllätyin, miten paljon tykkäsin pyöräillä yksin. Pidin siitä, että pystyin pysähtymään aina kun halusin. Juomaan vettä, syömään pähkinöitä, vaihtamaan silmälaseja aurinkolaseihin ja päinvastoin, avaamaan tai sulkemaan tuulitakin vetoketjua. Ihmettelemään yliajettua kyykäärmettä, valtavaa kotiloetanaa, kauniin värisiä kukkia tai kiviä. Tutkimaan hiljaista hautausmaata, vanhaa tammea, puista tuulimyllyä. Ja tietty ottamaan valokuvia.

Pyöräiltyäni noin 35 kilometriä saavuin Triigin lauttarantaan, josta oli juuri lähdössä klo 9.30 lautta Sörun satamaan Hiidenmaalle. Tosin en huomannut varmistaa, että kyseessä oli juuri Sörun lautta, vaan ostin automaatista nopeasti yhden euron matkalipun minulle ja toisen 1,5 euron lipun pyörälle, ja ajoin lautan kyytiin. 

Vasta lautan ollessa jo liikkeellä jäin miettimään, olinkohan varmasti oikeassa lautassa. Onneksi olin, ja 1,5 tunnin päästä saavuin onnellisesti Hiidenmaalle :) Lautalta lähetin Kaisa-oppaalle tekstiviestin, että olin ehtinyt aiempaan lauttaan ja että jatkan matkaani edelleen yksin seuraavaan majapaikkaan asti eli päivän jäljellä olevat vajaat 40 kilometriä. Merimatkan aikana ehdin hörppiä rauhassa aamukahvit, jotka aikaisen lähtöni takia olivat jääneet edellisessä majapaikassa väliin.

Huolimatta yllättävän pitkästä päivämatkasta - lähes 70 kilometriä - jaksoin polkea myös loppumatkan yllättävän hyvin - tietty sähkön avustuksella. Sää pysyi hyvänä ja tie oli loppuun asti päällystetty ja vähäliikenteinen. Ja jatkoin omaa rauhallista etenemistäni ja pysähtelyä tarpeen mukaan. 

Nautin liikunnasta, maisemista ja omasta rauhasta. Ja onnistumisen tunteesta. Olin uskaltanut (taas) kokeilla jotain uutta ja vähän jännittävää :)

Jaani kalmistu - Jaanin hautausmaa

Rämmi tamm - Rämmin tammi - on 13 metriä korkea 
ja rungon ympärysmitta on yli kolme metriä.

Paaste tuulik Kaasiku talus - Paasten tuulimylly Kaasikun tilalla - vuodelta 1914.

Lautta Triigin satamasta Sörun satamaan.


Kahvi- ja vessatauko Emmasten kylässä Hiidenmaalla

Perillä Vetsi Tallin mökeissä Puhkekulässa Kassarissa.


Pyöräilyä noin 35 km: Orissaaresta Triigin satamaan Leisin lähelle

Pyöräilyä noin 35 km: Sörun satamasta Etelä-Hiidenmaalta Kassarin saarelle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti