tiistai 12. joulukuuta 2023

Voisilmä puuroon


Olin sunnuntaina kolmatta kertaa riisipuurovastaavana Taattisten tilan joulumyyjäisissä. Edelleen homma jännitti ja tuntui vaativalta aiempien vuosien kokemuksista huolimatta - 2021 (täällä) ja 2022 (täällä). Piti palauttaa mieleen tilan ravintolakeittiössä olevan, sata litraa vetävän vesihöyrykattilan toimintaa ja monta tuntia sekoittaa puuroa, jotta se ei syöjiä odotellessa tarttuisi kattilan pohjaan eikä reunoille. Varsinkin kun toiveena oli laktoositon puuro, minkä takia käytin laktoositonta täysmaitoa enkä ”pohjaan tarttumatonta” Kiehu-maitoa.

Myyjäiset kestivät neljä tuntia. Suurin ryysis ainakin kahvilassa oli ensimmäisen tunnin aikana, mutta asiakkaita riitti tipottain lähes loppuun asti, kuten aiemminkin. Puuron piti olla valmista heti myyjäisten avautuessa ja syöntikunnossa tästä eteenpäin useita tunteja. Ei iisi nakki tavalliselle puuronkeittäjälle :) Onneksi sain avuksi toisen Turun serkuistani, joka kaiken kukkuraksi on oikea pro keittiössä. 

Riisipuuron keitto aloitettiin ennen kahdeksaa vesihöyrykattilan lämmittämisellä. Vesi ja riisi sekä 15 maitoa oli saatu lisättyä kattilaan noin varttia vailla kymmenen, minkä jälkeen puuroa keiteltiin ja sekoiteltiin 50 minuuttia. Ja valmista tuli ennen kuin myyjäiset avautuivat klo 11. 

Tänä vuonna lisäsin valmiiseen puuroon tarkalla mitalla 11 teelusikallista suolaa, kun riisipaketin ohjeen mukaan 15 maitolitraan tarvittaisiin 7,5 teelusikallista ja viime vuonna lisäsin 10 teelusikallista. Valmiiseen puuroon sekoitin kolmen tunnin odottelun aikana alkuperäisen 15 litran lisäksi vielä lähes neljä lisälitraa maitoa. Ja silti puuro tahtoi seistessään liisteröityä. Jos jollakin on tähän vinkkejä, niin mieluusti otan vastaan :)

Puuro tarjoiltiin tukevista, ”pienistä” ja syvistä kartonkilautasista ja annosteltiin lautasille keittiön puolella tilaus kerrallaan. Sokeria ja kanelia jokainen sai itse lisätä kahvipöydästä haluamansa määrän. Tämän vuoden uutuus oli laktoositon voisilmä, jonka lisäsin halukkaille valmiiksi keittössä puuron päälle. Ja se osoittautui hyväksi ideaksi. 

Puuron sekoittamiseen tarvitaan ehdottomasti tukeva ja mahdollisimman iso suora- tai tasapäinen puulasta ja annosteluun hyvä, tukeva kauha. Ensi vuonna täytyy hankkia katkeamisen varalle toinen lasta ja uusi hyvä annostelukauha.

Ensi vuotta varten kirjoitan muistiin myyjäisten menekkiä:
15 litraa riisipuuroa - 5 euroa/annos
60 kuppia kahvia - 2,5 euroa/kuppi
4 l Marlin glögitiivistettä, josta 16 litraa valmista glögijuomaa - 2,5 euroa/muki
50 palaa taatelisuklaakakkua - 2,5 e/pala
3 laatikkoa Tannisen ohuita ja isoja pipareita - 0,5 e/kpl

Glögiä ja kahvia varten oli vuokrattu isot annostelukanisterit. Ensi vuonna tarjoilisin kahvin tavallisista termoskannuista, joissa se pysyy paremmin kuumana. Ja taatelikakusta leikkaisin paksumpia viipaleita.

Myyjäisten jälkeen minulta kului ison vesihöyrykattilan puhdistamiseen yli kaksi tuntia. Aiemmin olen jättänyt homman nuoremmille, ja lähtenyt heti kahvilan sulkemisen jälkeen ajamaan kohti kotia Helsinkiin. Kaikki pohjaan ja reunoille viiden tunnin aikana tarttunut ja kovettunut puuro piti pehmentää vedellä ja raaputtaa pois puulastalla. 

Muuten kahvilatarjoilu sujui hyvin - ellei peräti loistavasti - niin keittiön kuin myyntipöydän puolella. Kiitos Kaija avusta! 


Yläkerrassa viimeistellään joulukuusta 

Alakerrassa odotellaan jo myyjiä ja kahvittelijoita

2 kommenttia:

  1. Arvostan! Kannattaa olla ”ylpeä” itsestäsi, jäisi minulta tekemättä. Vastuu onnistumisesta olisi painanut liikaa:) MK

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, MK. Koen itsekin jopa ylittäneen itseni, koska en ole luontaisesti mikään keittiö-Kerttu enkä ruoka-Riitta. Terv InnaAnni

      Poista