Onneksi Tilalla on vanha, mutta oivallisesti toimiva (ja siisti) ammattikeittiö, jossa on ravintolakeittiön varustus, mm. valtava (100 litraa ?) höyrykattila. Ja tässä oli tarkoitus keittää 15 litraa jouluista riisipuuroa.
Edellisenä päivänä kokeilin Opiskelijatytön kanssa keitintä ja valmistimme kaksi litraa riisipuuroa. Onnistui erinomaisesti. Samalla tutustuin hyörykattilan ominaisuuksiin ja ihmeellisyyksiin. Tästä huolimatta vasta jättipuuroa keittäessäni tajusin, kuinka paljon enemmän aikaa kuluu siihen, kun lisää pehmenneisiin riiseihin vähitellen 15 litraa maitoa kuin jos lisää vain 2 litraa maitoa. Lähes tunti !! Ja tämä pidensi puuron normaalia tunnin valmistumisaikaa - ja siihen en ollut varautunut.
Hermostukseltani huolimatta joulupuuro onnistui (lähes) täydellisesti. Ehkä suolaa olisi voinut olla hitusen enemmän. Ja myöhästyi vain vartti tunnin… Näytti muuten hassulta, kun 15 litran annos lähes hävisi jättikattilan pohjalle :)
Ravintolatason höyrykattilassa maitoinen puuro ei palanut pohjaan, mutta siitä huolimatta koko ajan piti olla kattilan vieressä vahdissa, mm. sekoittaa jättikauhalla valmistuvaa puuroa sekä seurata ja säätää höyryn määrää. Olin keittiössä yksin, tosin 11-vuotias Pikkupoika toimi osaavana tarjoiluapuna. Väliin soitin Ukin yläkerran myyjäistilasta henkiseksi tueksi, kun epäily jättipuuron onnistumisesta alkoi köydä ylivoimaiseksi :):)
Ensi vuodenmyyjäisissä olen jo lähes täydellinen pro-puuronkeittäjä. Sitä odotellessa - kunhan ensin päästään joulusta ja juhannuksesta :):)
Hatunnosto uusien urien aukojalle, - ei kelpo tilaa ilman kunnon puuronkeittäjää:)
VastaaPoistaOnnea ja menestystä myyjäisille, houkuttelevia herkkuja tarjolla!
Herkkuja oli vähän, mutta sopivasti :) Ensi vuonna osataan jo kokemuksella :):)
PoistaKyllähän tuo 7.5 teelusikkaa suolaa tosiaan vaikuttaa vähältä kun puuroa on 15 litraa. Monet Michelin-kokit puhuvat että 1 prosentti suolaa on ideaali. Miten sitten puuron kanssa lienee...
VastaaPoistaKiitos kommentista. Minustakin vähän, mutta ohje on puuroriisipussin kyljestä eli 1/2 tl yhteen litraan maitoa. Ensi kerralla laitan enemmän ja yritän tarkemmin maistella…
PoistaKylläpäs on mainio kokemus tuollainen ammattikeittiössä työskentely, ja vielä omin päin. Hienoa ettei muita kömmähdyksiä sattunut tuon pienen aikatauluviiveen lisäksi. Ajatella jos kattilassa olisi ollut jokin sähköhäiriö eikä olisi toiminutkaan. Olisiko ollut varasuunnitelma? Ammattikeittiö on kyllä todella riippuvainen koneiden varmasta toiminnasta, kun ajatellaan vaikkapa kouluruoan tai sairaalaruuan jakelua.
VastaaPoistahttps://www.r-plus.fi/huoltopalvelu