maanantai 13. joulukuuta 2021

Taatelia kakkuun


Tykkään kuivakakuista - etenkin kosteista sellaisista. Kuulunee ikään, sillä nuorena kuivakakut kuuluivat kahvipöydän ”jätän väliin” -osastoon. Täyteläinen, voihin leivottu taatelikakku on yksi parhaimmista :) Tosin kuivakakkuja tulee nykyään syötyä ensisijaisesti joulun aikaan.

Täksi jouluksi leivoin parikymmentä taatelikakkua alla olevalla ohjeella. Tutuille ja ”tuntemattomille” - ja omaan käyttöön. Uskon (ja toivon), että kaikki tulevat syödyksi, niin herkkua niistä tuli. 

Taatelikakku säilyy kylmässä, foolioon käärittynä ainakin kolme viikkoa. Ja kakun makuhan vain paranee vanhetessaan.

250 g kuivattuja taateleita 
3 dl vahvaa kahvia (2-3 tl nescafe/1dl vettä) 
1,5 (-2) dl sokeria 
(0,5 dl fariinisokeria)

200 g voita tai margariinia
2 kpl munia

3(-3,5) dl vehnäjauhoja
(0,5 dl perunajauhoja)
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl inkivääriä
(25 g raastettua 70% suklaata)

Keitä taatelit, kahvi ja sokerit pehmeäksi soseeksi. Lisää voi ja anna jäähtyä. Lisää munat yksitellen voimakkaasti sekoittaen. Sekoita keskenään vehnäjauho, perunajauho, leivinjauhe, vaniljasokeri, inkivääri ja suklaaraaste. Sekoita jauhoseos taatelisoseeseen. Kaada taikina leivitettyyn kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa 50-60 minuuttia. 

Varo paistamasta liian pitkään, ettei kakku kuivu! Tämä on ehkä onnistumisen kannalta tärkein juttu - ei liian pitkään. Eli mieluummin liian lyhyesti, sillä kakku kypsyy vielä pöydällä kuuman kakkuvuoan alla. Mm. amerikkalaistyyliset pinnoitetut vuoat paistavat kakun tavallista nopeammin. 

Kakkua Jouluun :) Makeaa massuun…

4 kommenttia:

  1. Tämä tuli juuri oikeaan aikaan. Aloin etsiä resepteistäni sen taatelikakun ohjetta, johon tulee kahvia, enkä löytänyt.
    Just tällä ohjeella olen tehnyt joskus ja tuli hyvää. Nyt tulostin ohjeesi, ja huomenna leipomaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa mukavaa, kun on sinunkin makuusi. Herkullisia leipomishetliä :)

      Poista
  2. No nyt, tuolla reseptillä tuli taatelikakku jonka veroista en ole ikinä syönyt! Paras kuivakakku ikinä.
    Kiitos siitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun onnistuit! Minustakin on hyvä, mutta onpa hyvät raaka-aineetkin.
      Herkullista Joulua Sinulle :)

      Poista