torstai 23. joulukuuta 2021

Imellettyä perunaa

 
Lanttulaatikon (täällä) lisäksi rakastan kunnolla imeltynyttä perunalaatikkoa. Muistan syöneeni sellaista viimeksi viime vuosituhannella eli 1980- ja 1990-luvuilla. 

Äitimuori tapasi ennen joulua palkata kotiinsa eli lapsuudenkotiini tutun eläkkeellä olevan pitokokin, joka osasi valmistaa ”oikeaa” (hämäläistä) imellettyä perunalaatikkoa. Kokki teki aina kymmenkunta (lähes) valmista laatikkoa, jotka pakastettiin ”raakana”. Niitä riitti lapsuudenkotini joulupöydän lisäksi myös Siskolle ja minulle. Ja Se perunalaatikko on aina ollut minulle The perunalaatikko, johon joka joulu - ruokakavereiden kyllästymiseen asti - vertaan joulupöydässä syömääni perunalaatikkoa. Vielä ei ole löytynyt sen voittanutta…

Vasta tänä vuonna ymmärsin, miten tarkkaa hommaa imellyttäminen oikeastaan on. Asteet pitää olla todella kohdallaan, jotta vehnäjauho imellyttää (makeuttaa ja vetistää) perunan. Tästä muistuttaa mm. alla oleva Tylsääkin tylsempi ohje. Asteiden lisäksi käytetyn perunan jauhoisuus on tärkeää. Usein suositetaan Pito-perunaa, mutta tänä jouluna torikauppias suositteli minulle Siikliä, jota epäillen ostin.

Osa ohjeista suosittaa kuorimaan perunat vasta keittämisen jälkeen ja osa ennen keittämistä. Aiemmin olen keittänyt kuorineen, ja poltellut sormiani kuoriessani kuumia perunoita. Tällä kertaa kokeilin toista vaihtoehtoa eli keitin perunat kuorittuina, mikä ainakin on helpompi, mutta katsotaan...

Joulun jälkeen kerron, miten laatikko onnistui :):)


2 kg jauhoista perunaa (Pito)
4 rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
3 rkl voita
1 tl suolaa

Keitä perunat suolattomassa vedessä. Soseuta perunat ja lisää vehnäjauhot, kun soseen lämpötila on 60-70 astetta. Imellytä 65-75 asteisessa uunissa kannen alla. Kun sose on makeaa, lisää maito, sulatettu voi ja suola. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja paista (130)140-175(200) asteisessa uunissa 2-3(5) tuntia.


Kodin Kuvalehden keskustelusivustolta (täällä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti