tiistai 13. joulukuuta 2022

Puuropuuhissa


Sunnuntaina Tyttärien Tilalla oli taas ”perinteiset” joulumyyjäiset. Tyttärien osalta perinne alkoi vasta viime vuonna (täällä), mutta Tilalla joulumyyjäisiä on ennen heitä järjestetty jo vuosia, tosin ennen Tyttäriä oli jokunen vuosi taukoa.

Ja täytyyhän joulumyyjäisissä olla kahvila. Ja kahvilassa joulupuuroa, jonka valmistaa joulumummi :) Viime vuonna tein ensimmäistä kertaa Tilalla olevan vanhan ravintolan valtavassa höyrykattilassa riisipuuroa 60 hengelle (täällä). Ja stressasin pirusti :) Olen hyvä puuron keittäjä, mutta meidänkin isossa perheessä joulupuuroa on kerrallaan tehty enintään kymmenelle. Sen osaan ja hallitsen, enkä stressaa. Mutta puuron teko 60:lle on ihan eri tuttu…

Onneksi tänä vuonna tajusin alkaa valmistelut jo yli kolme tuntia ennen H-hetkeä. Eli sunnuntaiaamuna hyvissä ajoin ennen kahdeksaa Opiskelijatytön kanssa hipsutimme pimeän pihan poikki ravintolan keittiöön. Ja aloitimme höyrykattilan lämmityksen täyttämällä kattilaa ympäröivän kuoren vedellä. Sitten lämpö päälle ja tiukkaa seurantaa, ettei painemittari nouse punaiselle. 

”Höyryveden” kiehuessa mittasin ison kattilan pohjalle 3 litraa vettä, jonka kiehahtaessa lisäsin 3 litraa puuroriisiä ja 10 teelusikallista suolaa. Yhdessä riisipaketissa on runsas litra riisiä. Viime vuonna lisäsin suolaa oli vain 7,5 tl, mutta tänä vuonna suurensin määrän 10 teelusikkaan. Lopputulos oli aika sopiva, ehkä vähän lisää suolaa olisi voinut olla - ehkä.

Kun vesi oli imeytynyt riisiin, aloitin lisätä riisiseokseen laktoositonta täysmaitoa. Hitaasti - litra kerrallaan - tiheästi sekoittaen - yhteensä 15 litraa. Ja puuron ollessa jo valmista jouduin lisäämään hiljakseen vielä 3-5 litraa maitoa. Ja sekoittamaan.

Tärkeää oli koko valmistumisen ajan (ja sen jälkeenkin) sekoittaa puuroa pohjasta ja kattilan reunoilta kunnollisella isolla puulastalla. Toinen tärkeä juttu oli, että olin suolan mittaamiseen ottanut Punavuoresta mukaani kunnollisen teelusikka-mitan (valkoinen lusikkamallinen posliinimitta). 

Kaikki riisipuuro meni, ja ilmeisesti maistui. Kaksi onnellista löysi joulupuurostaan mantelin ja lähtivät kotimatkalle suklaalevyä rikkaampina. Opiskelijatytön kiva idea :)

Tänä vuonna ehdin jopa lyhyesti kiertää myyjäisten puolella. Kaikin puolin viikonlopusta, puuronkeitosta ja myyjäisistä jäi onnistunut ja hyvä fiilis :)


PS. Ensi vuonna uudelleen, joten tässä vähän muistilistaa vuodesta 2022 ensi vuoden kahvilan pitäjille. Kahvi ja teevesi tarjoiltiin termoskannuista, mutta glögille oli vuokrattu annostynnyri, joka toimi erinomaisesti. Sen sijaan vuokrattu puuron lämpökattila ei toiminut, vaan puuro oli kätevintä annostella suoraan keittiön isosta höyrykattilasta.
  • 15 litraa riisipuuroa (4 e/annos)
  • 5-6 termoskannullista kahvia 
  • 18 litraa valmista glögiä (9 kpl 0,5 l tiivistepulloja) 
  • 6 isoa taatelikakkua 
  • 3 isoa pakettia pipareita (0,5 e/kpl)

Villasukkia riitti joka jalalle…

Pienimmille pihassa oli tarjolla poniratsastusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti