Yksi Etelä-Helsingin komeimpia jugend-rakennuksia on Tehtaankadun ja Laivurinkadun kulmassa oleva Eiran sairaala. Se on lääkäreiden perustama, edelleen toimiva yksityinen sairaala/lääkärikeskus, jonka suunnitteli arkkitehti Lars Sonck (1870-1956).
Rakennus valmistui 1905 ja se nimettiin Eiran sairaalaksi Tukholmassa vuosina 1816-1955 toimineen Eira-sairaalan mukaan. Ruotsalainen sairaala puolestaan oli saanut nimensä vanhoissa skandinaavisissa muinaistaruissa olleelta Eir-nimiseltä lääkintätaidon jumalattarelta. Minulle oli uutta, että Laivurinkadun toiselta puolelta alkava Eiran kaupunginosa nimettiin Eiran sairaalan mukaan eikä toisin päin, kuten oli luullut. Ja että Eiran sairaala kuuluu nykyään Ullanlinnan eikä Eiran kaupunginosaan.
Vuosina 1910 ja 1931 sairaalaa laajennettiin Huvilakadun suuntaan. Lisärakennus yhdistettiin alkuperäiseen rakennukseen veikeällä kaarikäytävällä. Muutenkin, etenkin rakennuskompleksin vanha osa muistuttaa enemmän hienostohuvilaa kuin sairaalaa.
Nykyinen Eiran kaupunginosa oli sairaalan valmistuessa pääosin vielä rakentamatonta kalliomaata. Arkkitehti Lars Sonck laati 1905 yhdessä aikalaisarkkitehtiensa Bertel Jungin (1872-1946) ja Armas Lindgrenin (1874-1929) kanssa ehdotuksen Eiran asemakaavaksi, mikä vaikutti merkittävästi vuonna 1908 hyväksyttyyn lopulliseen kaavaan. Arkkitehtikolmikon idea oli rakentaa puutarhakaupunkialue, jossa olisi huvilamaisia pienkerrostaloja, kaartuvia katuja ja soikea keskusaukio. Kaikki tämä toteutui kauniine Engelin aukioineen, ja valtaosa rakennuksista valmistui vuosina 1911-1914. Toista sataa vuotta sitten syntynyt vauras Eiran asuinalue on säilynyt lähes muuttumattomana näihin päiviin asti.
En ole nähnyt Eiran sairaalaa sisältä. Harmi, sillä luulen että komeaa ja mielenkiintoista kuvattavaa löytyisi myös sisältä. Vai pitäisikö sanoa, että onneksi en ole Eiran apua tarvinnut…
PS. Sairaakarakennus on niin iso, että sen kuvaaminen kännykällä ”kokonaisena” on vaikeaa. Aina joku kohta jää kuvan ulkopuolelle ja/tai talo ikuistuu kuvaan vinona :) Paras ratkaisu olisi kuvata vain talon yksityiskohtia, mutta niistäkin parhaimmat ovat niin korkealla, että ne kaipaisivat hyvää tsuumia. Mutta näillä mennään…
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti