perjantai 2. joulukuuta 2022

Kahtamoinen kirkko


Mikkelin vanhalta pohjoiselta hautausmaalta (täällä) ”eksyin” vielä viereiselle Mikkelin Pitäjänkirkolle. Komea puukirkko ei ollut auki, joten ihailin kirkkoa vain ulkopuolelta. Mutta ulkoakin kirkko oli tutustumisen arvoinen. Tykkäsin :)

Pitäjänkirkko on mielenkiintoinen ja kaunis kaksoisristikirkko, jonka pohjapiirroksessa yhdistyy neliö ja risti. Kyseessä on itäsuomalainen rakennustyyli, jota  kutsutaan kahtamoiseksi. Pitäjänkirkko, jonka nimi vuoteen 2013 oli Mikkelin maaseurakunnan kirkko, valmistui pari sataa vuotta sitten 1817.

Kirkko pystytettiin tunnetun kirkonrakentajan Matti Salosen (1762-1823) johdolla. Hänen isänsä Juhana Salonen (1738-1804) taisi kirkkorakentajana olla poikaansa tunnetumpi ja arvostetumpi. Huhutaan, että Matti Salonen vastasi pääosin myös kirkon suunnittelusta ja arkkitehti Charles Bassi (1772-1840), joka mainitaan virallisena suunnittelijana, hoiti vain paperien ja piirustusten allekirjoittamisen. 

Mikkelin Pitäjänkirkon sanotaan olevan yksi Suomen suurimpia puukirkkoja. Suomen (ja maailman) suurin puukirkko on Kerimäen kirkko Savonlinnassa. Se on 45 metriä pitkä, 42 metriä leveä ja 27 metriä korkea, ja sen sisälle mahtuu noin 5 000 ihmistä. Toisesta tilasta netissä kilpailevat ainakin Mäntyharjun, Rääkkylän ja Heinäveden puukirkot. Mikkelin Pitäjänkirkkoa ei tässä kisassa mainita…

Puukirkon lisäksi ihastuin kirkon pihalla olleeseen tosi komeaan lumimarjapensaaseen. Valtavasti vitivalkoisia marjoja - saisipa pihalleen tuollaisen, eikä tavanomaisen harvamarjaisen yksilön :) Tykkäsin myös lähellä olevan sankarihautausmaan muistomerkkiin, jonka olivat 1986 suunnitelleet savolaiset arkkitehdit Jaakko Merenmies ja Petri Enqvist. Ilmeisesti muistomerkin päällä palaa juhlapäivinä tuli…

Kirkko, pensas ja muistomerkki - rakennuksia, luontoa ja veistostaidetta. Arjen ja ”eksymisen” iloja :)


Merenmies ja Enqvist: Pro patria 1939-1945 (1986)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti