torstai 21. joulukuuta 2023

Huomaamaton risti


Olen aiemmin kirjoittanut Temppeliaukion kirkosta kahdesti - ensin helmikuussa 2020 (täällä) ja viimeksi toukokuussa 2022 (täällä). Näillä kummallakaan kerralla kun kävin kirkossa, en huomannut ristiä joka on sisäänkäynnin oikealla puolella. 

Marraskuussa - ennen lumentuloa - kävelin Murun kanssa kirkon ohi ja yllättäen huomasin kirkossa lähes kiinni olevan, mutta itsenäisesti kallion päällä seisovan taotun ristin. Tai oikeastaan kyseessä on kuparista taottu kehikko, joka muodostaa ristin muotoisen aukon. 

Kaunis ja ilmava risti, jonka on työstänyt taidetakoja ja seppä Kauko Moisio (1928-2007) vuonna 1969. Moisio on tehnyt myös kirkon sisätiloissa olevat taontatyöt, kuten kivenlohkareilla lepäävän kastemaljan ja alttarilla olevan ristin.

Kaunis yksityiskohta arkkitehtiveljesten Timo (1928-1921) ja Tuomo Suomalaisen (1931-1988) suunnittelemassa komeassa kalliokirkossa. Tosin rakennus on nykyään - etenkin kesäisin - ensisijaisesti ruuhkainen turistikohde kuin hiljentymispaikkana toimiva kirkko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti