sunnuntai 17. joulukuuta 2023

Picassoa katsomassa

Mujer con sombrero (Nainen hatun kanssa), 1938

Yksi Malagan vierailumme (täällä) päämääristä oli käydä kaupungissa olevassa Picasso-museossa. Tutustuin museoon ensimmäisen kerran neljä vuotta sitten, mutta Ukki ei ole koskaan käynyt Malagassa eikä sen tunnetuimmassa museossa. Onneksi museo sijaitsi vanhan kaupungin sydämessä, joten sinne oli Katedraalilta lyhyt ja mukava kävelymatka. 

Pablo Picasso (1881-1973) syntyi kolmilapsisen perheen esikoisena Malagassa, jossa hän eli elämänsä ensimmäiset kymmenen vuotta. Tämän jälkeen perhe siirtyi kuvataiteilija-isän työn perässä ensin La Corunaan ja sitten Barcelonaan, ja parikymppisenä Picasso muutti pysyvästi asumaan ja työskentelemään Ranskaan. 

Picasso oli jo eläessään toivonut, että hänen maalauksiaan olisi pysyvästi esillä Malagassa - taiteilijan synnyinkaupungissa. Toive toteutui vasta kolmekymmentä vuotta hänen kuolemansa jälkeen, kun Museo Picasso avattiin neljä sataa vuotta vanhassa, mutta huolella remontoidussa Buenavistan aatelispalatsissa Malagassa vuonna 2003. 

Malagan museossa oli esillä yli 200 Picasson teosta - lähinnä maalauksia ja grafiikkaa. Varhaisimmat näytillä olleet maalaukset olivat 13-vuotiaan nuoren pojan tekemiä vuodelta 1895 ja viimeisimmät 90-vuotiaan konkarimaalarin aikaansaannoksia vuodelta 1971. Picasso oli koko ikänsä erittäin tuottoisa - jälkeen jäi yli 13 000 maalausta ja noin 100 000 piirrosta ja grafiikkaa. Vielä ikämiehenäkin hän maalasi 3-5 teosta päivässä. Huh :)

Nuorena Picasso signeerasi kaikki teoksensa toisen sukunimensä mukaan ”P.Ruiz”, minkä takia myös museossa hänen varhaisimmat työnsä oli merkattu Pablo Ruiz Picasson tekemiksi. Täytettyään 20 vuotta taiteilija alkoi käyttää vain toista sukunimeään ”Picasso” muun muassa siksi, että hän halusi erottautua Jose Ruiz -nimisestä taidemaalari-isästään.

Vieraillessani museossa viimeksi vuonna 2019 huomioni kiinnittyi pääosin museossa silloin olleeseen erikoisnäyttelyyn, joka oli pystytetty amerikkalaisen kuvanveistäjän Alexander Caldein ja Pablo Picasson töiden ympärille (täällä). Ja silloin tutustuin vain nopeasti Picasson perusnäyttelyyn. 

Tällä kertaa tapahtui päinvastoin. Jäin niin pitkäksi aikaa tutkimaan ja ihastelemaan Picasson taideteoksia, että sen jälkeen en enää jaksanut mennä katsomaan sivurakennuksessa esillä ollutta ns.vaihtuvaa näyttelyä, enkä edes muista mitä tai kuka siellä oli esillä. 

Vaikka Malagan museossa ei ole esillä Picasson merkittävimpiä töitä, niin siellä on aivan ihana taiteellinen jatkumo maalarin teoksia lapsuuden ajoista vanhuuden viimeisiin vuosiin. Värien, muotojen, viivojen ja tekniikkojen muuttumista ja kehittymistä. Rohkeita kokeiluja ja tuttujen juttujen toisintoja. Monenlaisia kuvakulmia naisiin ja naiseuteen. Härkätaitelijoita, minotauruksia ja kyyhkysiä. Muun muassa…

Tykkäsin kovasti. Suosittelen :)

Pablo Ruiz Picasso maalasi Lavanderas (Pesijänaisia) -nimisen teoksen 13-vuotiaana 
öljyväreillä puulevylle La Corunassa keväällä 1895.

Copa (Lasi), keväällä 1914 - öljyväreillä

Mujer (Nainen), 1927 - öljyväreillä. 
Huomaa naisen pää hiuksineen, joka on pikkuruinen ympyrä kuvan ylälaidassa :)

Cabeza de mujer (Naisen pää), 1928 - öljyllä ja hiilellä

Cabeza de mujer (Naisen pää), 1964

Piirun vaille 90-vuotias Pablo Picasso maalasi Torero (Härkätaistelija) -nimisen teoksen 1971
Etelä-Ranskassa Mouginsin kylässä, jossa hän asui elämänsä viimeiset 12 vuotta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti