perjantai 22. marraskuuta 2019

Picasson perässä

Calderin punainen metalliveistos tervehtii Picasson makaavaa alastonta naista. 

Malagassa riittää museoita. Carmen Thyssen -museon (täällä) ja Venäläisen taiteen museon (täällä) lisäksi piti tietty käydä kaupungin kuuluisimmassa museossa - ”oman pojan” eli Picasson museossa. 

Pablo Picasso (1881-1973) syntyi Malagassa, mistä hän 11-vuotiaana muutti taidekouluun ensin La Corunaan jatkaen opintojaan parin vuoden päästä Barcelonassa ja lyhyesti myös Madridissa. Vuonna 1904 nuori Picasso muutti pysyvästi Pariisiin.  

Malagan Picasso-museossa on esillä vajaat 300 taiteilijan teosta, jotka on pääosin saatu hänen perillisiltään lahjoituksena tai lainaksi. Picasson piirroksia ja maalauksia katsoo aina mielellään, vaikka taiteilijan tunnetuimpia tai kuuluisimpia teoksia ei Malagassa olekaan, mutta sopivasti töitä uran eri aikakausilta.

Perusnäyttelyn lisäksi museossa on helmikuuhun asti erikoisnäyttely, jossa rakennetaan yhteyttä Picasson ja amerikkalaisen Alexander Calderin välille sijoittamalla heidän töitään lähekkäin ”keskusteluetäisyydelle”. Elinaikanaan heillä ei ollut merkittävää yhteistyötä, vaikka he 1930-luvulla pari kertaa tapasivatkin.

Alexander Calder (1898-1976) on kuvanveistäjä, joka ennen taiteilijaksi ryhtymistään oli taiteilijaisänsä neuvosta opiskellut koneinsinööriksi: ”Taiteilijan ammatti on raskas ja epävarma.” Päädyttyään kuitenkin kuvanveistäjäksi Calder uudisti kuvanveistoa keksimällä ja tekemällä liikkuvia veistoksia. Luomuksiaan hän alkoi kutsua mobileksi eli Calder on mobilen ”isä”.

Calder/Picasso-näyttelyssä on Calderin isojen katosta roikkuvien mobilien lisäksi taiteilijan rautalangasta vääntämiä ”muotokuvia”, joita hän teki useista taiteilijoista mm. tanssija Josephine Parkerista (1906-75). 

Näyttelyssä tutustuin maailmankuuluun, mutta minulle tuntemattomaan Calderiin ja hänen leikkisiin töihinsä, jotka oli kivasti ja onnistuneesti asetettu ”keskustelemaan” Picasson maalausten kanssa. Tykkäsin kovasti.

Alexander Calderin ”rautalankamuotokuva” Josephine Bakerista.

Picasso: Woman with raised arms (1936)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti