perjantai 1. marraskuuta 2019

Kysymyksiä ja vastauksia

Thomas Gainsborough: Mrs Elizabeth Moody with her sons Samuel and Thomas (c.1779-85)

Dulwich Picture Gallery oli täynnä vanhoja muotokuvia, maisemia ja asetelmia 1700- ja 1800-luvulta (täällä). Paljon kaunista ja kiinnostavaa, mutta tauluja ihaillessa ja tutkiessa heräsi myös kysymyksiä.

Olivatko rouva Moodyn lapset todella poikia, kuten maalauksen nimessä mainitaan? Miksi lapset oli puettu kuin he olisivat tyttöjä - valkoisiin pitkiin hameisiin ja upeisiin rusettivöihin? 

Netistä asiaan löytyi nopeasti vastaus. Taulun maalaamisen aikoihin 1700-luvun lopulla aina 1900-luvun ensivuosiin pikkulapsia (alle 5-7 -vuotiaita) ei selkeästi ajateltu tyttöinä tai poikina, ja käytännön syistä (pissa/kakka) heidät sukupuolesta riippumatta puettiin mekkoihin. Vasta 1800-luvulla alkoi vähitellen levitä käytäntö pukea pikkupojille housut mekkojen sijaan. 

Samalla löysin tietoa Elizabeth Moodysta (1737-1814). Hän oli Lontoossa asuva, varakas runoilija ja kirja-arvostelija, meni naimisiin kollegansa kanssa vasta 40-vuotiaana ja sai tämän kanssa vielä kaksi lasta. 

Kun ihailimme hollantilaisen Jan van Huysumin tummaa kukkataulua, Tyttäreni huomasi että taulun keskellä linnunpesän yläpuolella näytti tanssivan alaston poika. Oliko se totta vai jokin heijastus? Ja miksi kukkien keskellä tanssisi miniatyyri-ihminen? Taulun vieressä kerrottiin, että Huysumin kukkataulut eivät ole realistisia, koska samaan kimppuun on maalattu kukkia eri vuodenajoilta. Mutta alastomasta pojasta ei mainittu mitään. 

Googlettamalla löytyi nopeasti kuva ko taulusta, ja siinä näkyi sama hahmo, mistä vakuutuin että hahmo oli todellinen eikä heijastus - mutta ei edelleenkään mainintaa alastomasta pojasta. Vasta pitkän salapoliisityön jälkeen löysin lyhyen videon, jossa kaksi taidekriitikkoa keskusteli ko taulusta. Siinä toinen keskustelija ihmetteli taulun alastonta hahmoa, ja toinen totesi hahmon ilmeisesti kuuluvan maalauksen mustan kukkamaljakon pintakoristeisiin. Jackpot!!

Sunnuntaiaamupäivän kiperät:):) kysymykset saivat vastaukset, jotka tyydyttivät sekä äitiä että tytärtä. Ja matkamme saattoi jatkua kohti uusia seikkailuja :):)

Jan van Huysum: Vase with flowers (1720-21)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti