torstai 21. marraskuuta 2019

Pietarin taidetta

Ivan Kramskoin (1837-87) vuonna 1882 maalaama kuva 16-vuotiaasta Sofia-tyttärestään.

Pietarissa on yli sata vuotta toiminut Venäläisen taiteen museo - merkittävä ja tunnettu museo, jonka kokoelmissa on noin 400 000 taideteosta. Vuonna 2015 museo avasi ensimmäisen ja ainoan sivupisteen ja paikaksi valikoitui Malaga. Kaupungin keskustan ulkopuolella olevaan entiseen tupakkatehtaaseen entisöitiin kymmenkunta isoa näyttelyhuonetta käsittävä Coleccion del Museo Ruso.

Vuonna 1927 valmistunut rakennus toimi tupakkatehtaana vuoteen 2002 asti. Nykyään sen tiloissa on Venäläisen museon lisäksi ainakin Automuseo, Muotimuseo ja Business-koulu. U-kirjaimen muotoisen koristeellisen rakennuskompleksin keskelle jää iso piha, jonka istutukset ainakin näin talvella näyttivät vaatimattomilta. Hoitamattomasta puutarhasta huolimatta valtava kokonaisuus muistuttaa enemmän renesanssipalatsia kuin tupakkatehdasta.

Venäläisen museon sisäänkäynti on suuren pihan takana lähes näkymätön. Sisältä museo on jopa häiritsevän suuri ja avara - valtavia valkoisia aulatiloja ja kirkkaan värisiä näyttelyhuoneita - vähän ikkunoita, ei päivänvaloa.

Parin vuoden välein vaihtuvassa ”perusnäyttelyssä” on esillä kerrallaan noin sata Pietarin museosta lainattua taideteosta, lähinnä maalauksia. Järjestyksessä toinen ”perusnäyttely” on nimeltään Saints, queens and workers. Näyttelyyn on kerätty tauluja joissa on kuvattu naisia, mm. Neitsyt Mariaa, Venäjän ruhtinattaria, työläisnaisia sekä naisia morsiamena, äitinä ja alastonmallina pääosin sadan vuoden ajalta noin 1850-1950. Tykkäsin.

Upeita maalauksia, mutta liian isoissa tiloissa. Paljon ystävällisiä oppaita/vartijoita, mutta vähän katsojia.


Sulhasen sukulaiset tarkastavat morsianta 1800-luvun lopun taulussa.

2 kommenttia:

  1. Kiinnostavaa matkokertomustasi kauniine kuvineen on ollut mukava näin nojatuolista käsin seurata! Ja eipähän tässä valmiissa maailmassa kiirettä mihinkään, joskus on kuljettu samoin verkkaisemmin askelin...
    Kiitos ja mainiota lomanjatkoa sinne, missä aurinkokin paistaa ja kukat kukkivat:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva Lissu, jos tykkäät nojatuolimatkata kanssani :) Tykkään yllättävän paljon kirjoittaa kokemuksistani. Tutkijaluonteeni tykkää selvittää, mitä oikeastaan olen nähnyt - ja samalla oma tietämykseni lisääntyy ja täydentyy - ja jopa vahventuu. Ja nykyään asioiden selvittäminen netistä on kivaa ja helppoa.

      Poista