torstai 28. marraskuuta 2019

Tryffeliä Tartufossa


Sunnuntaina löysimme Ukin kanssa Marbellan vanhasta kaupungista toisen ihanan ravintolan perjantaisen Altamiranon (täällä) lisäksi. Tämä Tartufo-niminen italialainen ravintola on nimensä mukaisesti keskittynyt tuoreeseen tryffeliin, jota sekoitetaan, sirotetaan ja/tai leikataan lähes jokaiseen listalla olevaan ruokaan. Opin, että tryffelit lasketaan sieniin ja niitä tunnetaan yli 70 lajia. Tunnetuimmat ovat Italiassa kasvava valkotryffeli (kallein tryffelilaji) ja Ranskassa kasvava mustatryffeli.

Ukki herkutteli oikeaoppisesti valmistetulla tartarpihvillä, jonka päälle tarjoilija siivutti valkoista tryffeliä. Kalliin valkotryffelin käsittely ja annostelu pihvin päälle oli varsinainen näytelmä. Tarjoilijalla valkoiset käsineet, mustakuorinen pieni tryffelisieni marmorilautasella lasikuvun alla. Ja vaaka jolla tarjoilija punnitsi tryffelin, jotta hän osasi annostella tarkat kolme grammaa. Valkotryffelin takia Ukin annokselle tuli hintaa, mutta hän halusi maistaa tätä harvinaista herkkua. Tykkäsi, muttei hurrannut hullaantuneena.

Minä valitsin litteän tagliatelle-pastan, jonka päälle oli jo keittiössä viipaloitu rutkasti mustatryffelin siivuja. Pasta itsessään oli herkullista ja tryffelikin ihan ok, mutta ei enempää... Ukin valkotryffelin maku ei minusta eronnut oman pastani mustasta tryffelistä, mutta en olekaan mikään makujen enkä varsinkaan tryffelien ekspertti,,,

Tartufo on ihanalla paikalla pienen ja rauhallisen, appelsiinipuita kasvavan aukion laidalla - tunnetun Plaza de los Naranjos -aukion pikkusisko. Marraskuisena päivänä ulkona paistoi aurinko, mutta ravintolan sisällä oli oikeita kynttilöitä - jopa naisten vessassa paloi kaunis valkoinen kynttilä. Kodikasta ja kaunista. Tartufon edessä, aukion laidalla oli useampi valkoisella pöytäliinalla päällystetty ruokailijoita odottava pöytä. Tällä kertaa valitsimme kuitenkin sisätilan ja kakkoskerroksen rauhallisen, ikkunan vieressä olevan pöydän.

Vaikka en tryffeleistä niin osannut perustaa, niin paikasta, palvelusta, tunnelmasta ja ruoasta tykkäsin.

Ukin tartarpihvi valkoisella tryffelillä.

Tagliatelle-pastaa mustan tryffelin kanssa.

2 kommenttia:

 1. paljon mielenkiintoisia juttuja, mukava lukea näin aamukahvia siemaillessa, olet aikamoinen seikkailija. onkohan tuo tryffeli lopulta hitusen yliarvostettu herkku!? no, happamia sano kettu pihlajanmarjoistakin...
  oikein hyvää loman jatkoa teille molemmille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ilona, reissumme täälläEspanjassa jatkuu vielä viikon. Katsotaan mitä seikkailuja mummi keksii...

   Poista