tiistai 20. helmikuuta 2024

Picasson kaikuja


Yllä olevassa valokuvassa konkretisoituu, mistä Malagan Picasso-museon El eco del Picasso -nimisessä näyttelyssä on kyse. Maaliskuun loppuun kestävässä näyttelyssä on esillä erimaalaisten ja eri-ikäisen kuvataiteilijoiden maalauksia, piirroksia, veistoksia ja tilateoksia - yhteensä 55 taiteilijaa ja 85 taideteosta. Kaikkien teosten luomisessa innoittajana on ollut Malagassa syntynyt Pablo Picasso (1881-1973) - yksi 1900-luvun kuuluisimmista taiteilijoista.

Osa näyttelyn teoksista oli esillä Picasson oman, alkuperäisen teoksen ympärillä, kuten valokuvassa oikealla oleva Zio Zieglerin (s.1988) Creation Figure -niminen maalaus ja vasemmalle aseteltu Sarah Lucasin (s.1962) Dimsy Gilly Flower -tilateos - molemmat 2020-luvulta. Näiden välissä seinällä oli Picasson lähes 80-vuotiaana maalaama Istuva nainen nojatuolissa -öljymaalaus. Kaikki samaa värimaailmaa ja muotokieltä.

Näyttelyssä oli myös useita vanhempia, 1940- ja 1960-luvuilla toteutettuja teoksia, kuten esimerkiksi ensimmäisessä näyttelyhuoneessa oleva, kuvanveistäjä ja installaatiotaiteilija Louise Bourgeoisin (1911-2010) vuosina 1947-1949 toteuttama Woman in a Shape of a Shuttle -veistos. Tämän valkoiseksi maalattua pronssia olevan teoksen pariksi oli ripustettu Picasson 20 vuotta aiemmin maalaama Pareja al borde del mar -niminen pienehkö taulu. 

Lähes sata vuotiaaksi elänyt ranskalais-amerikkalainen Bourgeois on tullut tunnetuksi etenkin suurikokoisista hämähäkkiveistoksista, jollaisen näin syyskuussa 2015 Bilbaon Guggenheim-museon edessä (täällä). Vuosi sitten luin Hesarista pikku-uutisen, jonka mukaan yksi kuvanveistäjän hämähäkkiteoksista oli huutokaupattu Yhdysvalloissa 30 miljoonalla eurolla :)

Kävin Picasso-museossa Fuengirolassa luonamme vierailulla olleen Lontoontytön kanssa (täällä). Aikomuksemme oli käydä tutustumassa minulle tuttuun museon perusnäyttelyyn (täällä). Yllättäen kuulimme vasta ovella, että perusnäyttelyä uudistettiin ja nähtävänä oli ainoastaan lokakuussa avattu El eco del Picasso -näyttely. Tämän kuultuaan moni tulija kääntyi ympäri…

Onneksi Lontoontyttö ja minä päätimme mennä sisälle, sillä me molemmat ihastuimme El eco del Picasso (suom. Picasson kaiku) -näyttelyyn, josta löytyi sananmukaisesti jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua, jotain sinistä :) 

Helposti lähestyttävä ja hienosti kuratoitu - ranskalaisen kriitikko ja kuraattori Erik Troncyn (s.1965) työtä. Asia, johon etenkin Lontoontyttö kiinnitti huomiota. 

Cy Twombly (1928-2011): Copy of a Picasso (Erään Picasson kopio), 1988

Brian Calvin (s.1969): Flower (Kukka), 2023

Tursic & Mille: Bicolic Cow (Maalaislehmä), 2022
Tursic & Mille on serbialainen Ida Tursic (s.1974) ja ranskalainen Wilfried Mille (s.1974)

Louise Bourgeois: Woman in a Shape of a Shuttle (Sukkulanmuotoinen nainen), 1947-1949
Seinällä Pablo Picasso: Pareja al borde del mar (Pariskunta merenrannalla), 1928

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti