tiistai 13. helmikuuta 2024

Kalligrafiaa ja kissoja


Tiedän tuskin mitään islamilaisesta arkkitehtuurista. Moskeijoita olen toki nähnyt, ja joissakin jopa käynyt sisällä, mutta siihen se on jäänyt. Enkä voi sanoa, että nyt tiedän paljoa enempää, mutta tiedän edes vähän.

Tiedän edes, että islamilaisissa rakennuksissa ei ole koskaan ihmisiä tai eläimiä kuvaavia maalauksia, veistoksia eikä kohokuvia - ei alttaritauluja, ei freskoja eikä ikoneja - koska islamilaisen lain mukaan ihmisten ja eläimien kuvaaminen on kielletty. Rakennuksia koristellaan lähinnä geometrisilla ja kasviaiheisilla koristekuvioilla - ornamenteilla - sekä kalligrafialla, jolloin esim seinää koristellaan kirjoittamalla siihen kaunokirjoituksella arabian kielisen Koraanin sanoja tai lauseita. 

Ornamenttien ja kalligrafien lisäksi seinissä ja katoissa on paljon muita pintakoristeita, kuten lasitettuja värillisiä laattoja ja ns stukkokoristeita. Jälkimmäinen viittaa koristeissa käytettävään materiaaliin. Stukko on eräänlaista muotoiltavaa rappausainetta, jota valmistetaan kipsistä, kalkista, hiekasta ja vedestä sekä väri- ja sideaineista. 

Näiden lisäksi islamilaisissa rakennuksissa suositaan koristeellisia rakenteita, kuten torneja, pylväitä, pilareita ja kaaria. Rakennukset saattavat olla ulkoa karuja, mutta sisältä löytyy paljon pitsikoristeita ja muuta piperrystä, mikä näkyi kauniisti myös Alhambran palatseissa. Luulen, että osa kauneudesta jäi minulta tietämättömyyttäni vielä huomaamatta…

Jos islamilainen rakennustaide oli minulle vähemmän tuttua, niin oli palatsialueella tuttuakin. Muurien välissä ja vanhan linnoituksen raunioilla liikuskeli hyvinvoivia mustia ja harmaita kissoja, joita oli kiva yrittää ikuistaa kännykkäkameran kuvaan :)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti