keskiviikko 21. helmikuuta 2024

Tanssia vedessä :)


Yhden ehkä ihanimman Espanja-kuukauden elämyksistäni koin viime maanantaina, kun Lontoontytön kanssa kävimme arabialaisessa kylpylässä. Pari tuntia taivaallista rentoutumista lämpimissä vesialtaissa ja lempeässä hieronnassa. Holvien, pylväiden ja mosaiikkien ympäröiminä, arabialaisen musiikin soidessa hiljaa taustalla. Satumainen elämys hämärässä ja sokkeloisessa kolmikerroksisessa Hammam Al Andalus -kylpylässä Malagan vanhan kaupungin laidalla. 

Pukuhuoneiden jälkeen naiset ja miehet olivat koko ajan samoissa kylpylätiloissa. Lämpimissä ja kylmissä vesialtaissa, pesu- ja hierontatiloissa ja höyrysanoissa oltiin ja liikuttiin samanaikaisesti, mutta kukin itse valitsemassaan järjestyksessä. Kaikilla oli päällä vain uimapuku (oma tai lainattu) ja mukanaan yksi kylpylästä lainattu hammam-pyyhe. Ei mitään muuta - ei kylpytakkeja, ei lipsukoita, ei pesutarvikkeita, ei lisäpyyhkeitä, ei omia juomia, ei kännyköitä eikä kameroita. 

Hammam Al Andalus -kylpylä tuntui olevan suosittu, etenkin turistien keskuudessa. Se ei ehkä ollut seudun aidoin arabialainen kylpylä, mutta tästä huolimatta kokemus oli taivaallisen ihana. Sisälle päästettiin samanaikaisesti vain tietty (sopiva) määrä ihmisiä, joten jokainen sai kylpeä ja nauttia olostaan omassa ”yksityisessä” rauhassaan.

Aika kylpylään kannattaa varata etukäteen netistä. Varatessa voi valita joko pelkän kylpemisen vesialtaissa tai tämän lisäksi eripituisia pesu- ja/tai hierontahoitoja. Minä valitsin kylpemisen lisäksi 15 min pituisen kessa-pesun ja 30 min pituisen rentouttavan hieronnan. Tämä ns. MIDRA45-kylpyläkokemus maksoi 125 euroa ja kesti runsaat kaksi tuntia.

Etukäteen olin lukenut, että kessa tarkoittaa perinteistä arabialaista pesua/hoitoa, jossa hoidettava makaa lämpimällä kivilavitsalla ja hieroja pesee hänet vaahtoavalla, lämpimällä saippuavedellä ja karkealla pesukintaalla. Koska olin kessan lisäksi tilannut myös hieronnan, pesun ja huuhtelun jälkeen hieroja ohjasi minut pehmeämmälle pedille ja hieroi osaavasti koko kehoni varpaista päälakeen. Ihana aloitus ihanalle kylpyläkokemukselle :) 

Seuraavaksi oli lämpimien vesialtaiden vuoro. Lontoontytön kanssa lilluimme yhdessä ja erikseen kahdessa eri lämminvesialtaassa piipahtaen välillä lyhyesti höyrysaunassa ja kylmävesialtaassa. Etenkin alimmassa kerroksessa ollut, pienempi lämminvesiallas oli taivaallinen, lähes meditatiivinen kokemus. Hämärässä kupolisalissa kauniisti resonoiva arabialainen musiikki yhdistettynä lämpimässä vedessä kellumiseen pakotti sulkemaan silmät ja painamaan pään matalan vesialtaan reunalle. Relaamaan ja päästämään irti…

Lämmin vesi kannatteli koko kehoa ja ruumis tuntui leijuvan veden pinnalla. Meditatiivinen musiikki alkoi tehdä tepposia rentoutuneessa kehossa ja levollisessa mielessä. Kädet alkoivat taianomaisesti liikkua tehden vedessä laajoja, pehmeitä kaaria ja mieli karkasi omille teilleen.

Kuin olisin tanssinut vedessä - tai peräti taivaassa. Kokemus, jota ympärillä palaneet kymmenet aidot kynttilät vielä voimistivat :)


Oikealla Hammam Al Andalusin lähes huomaamaton sisäänkäynti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti