perjantai 16. helmikuuta 2024

Lumoava Kuninkaan polku


Olin täysin lumoutunut ja ihastuksesta sykkyrällä, kun alkuviikosta pääsin kävelemään Caminito del Reyn rotkovaelluksen El Chorron kylässä noin 80 km päässä Fuengirolasta. Olen kuullut ja lukenut sekä kehuja että pelotteluja tästä noin kahdeksan kilometrin pituisesta vaellusreitistä, joten odotukseni - ja vähän myös jännitykseni - olivat korkealla.

Odotukseni palkittiin moninkertaisesti ja jännitykseni oli ollut turhaa. Varsinainen Caminito del Rey on noin 3 km pituinen, mutta tämän lisäksi kävelymatkaa Caminiton lähtöportille (Acceso Norte) ja loppuportilta (Acceso Sur) autoille tulee pari kilometriä suuntaansa eli yhteensä matkalla on käveltävä 7-8 km. 

Caminito del Reyn vaellus ei vaadi erityiskuntoa eikä -osaamista, ja mielestäni se sopii hyvin normikuntoisille aikuisille ja eläkeläisille sekä useimmille yli 8-vuotiaille lapsille (kielletty alle 8v). Kolme asiaa kannattaa kuitenkin huomioida, kun suunnittelee osallistuvansa vaellukselle. 

Osa poluista kulkee äkkijyrkällä kallioseinämällä sadan metrin korkeudella ja täydessä auringossa, joten vaellus kannattaa jättää väliin, jos pelkää korkeita paikkoja, enkä itse lähtisi matkalle kuumina kesäkuukausina. Kolmas huomioitava asia on portaat, joita on aika runsaasti viimeisen parin kilometrin matkalla. Minulle paljon kävelevälle, 71v eläkeläiselle ne eivät olleet haaste, eikä myöskään seurueemme muille eläkeikäisille, jota vaikutti olleen ainakin kolmannes 30 hengen suomalaisryhmästä. Loppuosaa lukuunottamatta vaelluksella ei ole mainittavia nousuja eikä laskuja - mitä nyt pitkiä matkoja kävellään korkealla rotkon seinämällä :)

Itse kolmen kilometrin pituinen Caminito del Rey jakautuu kolmeen osaan. Ensimmäinen kilometri kuljetaan vajaa metrin levyisellä lankkutasanteella korkealla rotkon seinämällä, toinen osa on leppoista ja leveää metsäistä vuoristopolkua ja viimeinen kilometrin kävellään taas rotkon seinämällä. Ja reitin lopussa vajaa kymmenen metrin levyinen rotko ylitetään vaijerisiltaa pitkin. 

Caminito del Rey rakennettiin runsas sata vuotta sitten, kun vuoristoon valmisteltiin patoa ja vettä kuljettavia kanavia. Vaikeakulkuista ja vaarallista polkua tarvittiin työmiesten ja tarvikkeiden kuljettamista varten. Espanjan kuningas Alfonso VIII (1886-1941) osallistui padon avajaisiin, minkä jälkeen vuoristoreitti sai nimen Caminito del Rey eli Kuninkaan polku. Yhtä hyvin se voisi olla Camino del Rey, mutta Caminito on ikäänkuin mini-camino :)

Padon ja kanavien valmistuttua reitti oli pitkään omatoimisten vaeltajien käytössä, mutta sen hoitamisesta ei vastannut kukaan. Vuonna 2001 viranomaiset kielsivät vaeltamisen rotkoreitillä sen huonokuntoisuuden ja vaarallisuuden takia. Reitti kunnostettiin ja se avattiin uudelleen vartioituna ja maksullisena vuonna 2015.

Minä osallistuin vaellukseen matkatoimisto Meriaturin järjestämällä ryhmämatkalla. Bussi kuljetti osallistujat vaelluksen lähtöpaikalle ja loppupaikalta takaisin Fuengirolaan. Kun olimme suomalaisen oppaan kanssa kävellen ohittaneet lähtöportin lipun tarkastuksen, sovimme tapaavamme 2,5 tunnin kuluttua kolmen kilometrin pituisen Caminiton loppuportilla. Hitaasti kulkevillakin oli näin riittävästi aikaa kävellä rauhassa, pysähdellä ja syödä jopa eväitä :) Eli jokainen ryhmäläinen sai kulkea Caminito del Reyn omaan tahtiinsa - kuka yksi, kuka ryhmässä.

Nykyään Kuninkaan polkua vaeltaa parhaimmillaan yli tuhat turistia päivässä. Helmikuussa ei kuitenkaan ollut liikaa ruuhkaa, ja pitkiä rupeamia sain kulkea aivan yksin. Keskellä lumoavaa rotkoluontoa - ja nautiskella. 

Caminito del Reyn vaellus on merkitty mustalla viivalla, 
rotkon pohjassa virtaava vähävesinen Guadalhorcen joki sinisellä ja 
vastapäistä kallioseinää lohkova junarata tunneleineen katkoviivoin oikealla. 






Kypärät on rotkokävelyllä pakollisia - ehkä vähän teatteria.

2 kommenttia:

  1. Olisi ihanaa kävellä tuo reitti. Ja mikä sää.
    Suomen säästä en mainitse mitään, tiedät missä mennään.
    Navalnyin kuolema järkyttää. MK

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen Caminito del Rey -reittiä, jos vaan matka sattuu Aurinkorannikolle. Reitti on helposti saavutettavissa myös omalla autolla ja nykyään myös junalla. Navalnyin kohtalo surettaa ja kauhistuttaa, vaikka se tavallaan oli ennalta-arvattavissa. Terv InnaAnni

      Poista