perjantai 23. helmikuuta 2024

Kuningattaren kukka


Kevät alkaa näkyä myös Plaza de la Constitucion -aukiolla Fuengirolassa. Aukiolla, jonka toisessa päässä on sopusuhtainen Parroquia de Nuestra Senora del Rosario -kirkko (täällä) ja toisessa mahtipontinen Monumento a la Familia -suihkulähde, joka tosin tällä hetkellä on Andalusian vesipulan takia ilman vettä. 

Tällä viikolla kauniin aukion kukkapenkeissä on avautunut kevään ensimmäisiä kolibrikukkia - sekä oranssikukkaisia helokolibrikukkia (Strelitzia reginae) että suurempia, valkokukkaisia valkokolibrikukkia (S. nikolai). Komeakukkainen kolibrikukka on alkujaan peräisin Etelä-Afrikasta, mutta nykyään se on vakiokasvi Välimeren maiden puistoissa ja puutarhoissa.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja niin myös kolibrikukalla. Suomessa kukkaa kutsua välillä nimellä papukaijakukka sekä englannin (Bird of paradise) ja espanjan (Ave del paraiso) kielistä käännetyllä nimellä paratiisilinnunkukka. 

Tieteellisen eli latinan kielisen nimensä Strelitzia reginae kolibrikukka on saanut kuningatar Charlotte von Mecklenburg-Strelitzin (1744-1818) mukaan. Charlotte oli saksalainen prinsessa, joka meni 17-vuotiaana naimisiin Iso-Britannian kuninkaan Yrjö III:n (1738-1820) kanssa ja jonka kanssa hän eli kuolemaansa asti synnyttäen tälle 15 lasta. Kuningatar Charlotte oli koko elämänsä kiinnostunut kasvitieteestä ja osallistui aktiivisesti vuonna 1761 perustetun ja edelleen kukoistavan kuninkaallisen Kew Gardens -nimisen kasvitieteellisen puutarhan toimintaan.  

Parikymmentä vuotta sitten moni kolibrikukkaan ihastunut matkailija toi niitä mukanaan mm. Madeiralta. Enää tämä ei ole tarpeen, sillä nykyään kukkia saa ostaa myös suomalaisista kukkakaupoista sekä ruukkukasvina että leikkokukkana :)


Monumento a la Familia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti