maanantai 5. helmikuuta 2024

Valkoinen kanjonikylä


Meriaturin järjestämällä Rondan matkalla (täällä) kävimme myös Setenil de las Bodegas -nimisessä valkoisessa kylässä. Sadoista muista Andalusian valkoisista kylistä Setenil erosi siinä, että useat kylän taloista oli rakennettu kalliokielekkeiden alle. Tämä loi taianomaisen tai ehkä jopa elokuvamaisen tunnelman kylän keskustaan.

Noin 3 000 asukkaan Setenil on rakentunut Trejo-joen uoman - kanjonin - kallioisille reunoille satojen vuosien kuluessa. Taloja rakennettaessa on hyödynnetty kalkkikallioiden luonnollisia, jo olemassa olleita onkaloita ja muotoja, ja kalliokielekkeet on sopeutettu rakennusten katoiksi ja kallioseinämät niiden takaseiniksi. Asuntoja ei ole kaivettu kallioihin, mikä herkästi tulee mieleen.

Luin netistä, että joihinkin kallioasuntoihin on mahdollista päästä myös sisälle - Visita a Cueva. Minulta tämä jäi kokematta, mutta kuulostaa mielenkiintoiselta ja voinee kysyä kylässä olevasta matkailuinfosta. 

Setenil de las Bodegas oli ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Huolimatta siitä, että jopa helmikuisena perjantaina kylän ”kalliotaloalueella” turistit joutuivat kulkemaan lähes jonossa ja että kylää on vaikea saavuttaa julkisilla kulkuneuvoilla.

Eli reissuun joko ryhmämatkalla, kuten minä, tai omalla autolla, jolloin varmimmin parkkipaikka löytyy alueen maksullisista parkkihalleista. Ja nauttimaan Setenilin erikoisista katunäkymistä - ja ravintoloiden (kuulemma) hyvästä ruoasta, mikä minulta jäi maistamatta :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti