keskiviikko 28. helmikuuta 2024

Tyhjiä areenoita ja matadoripatsaita


Iltapäivän kävelyreissulla törmäsin kukkivan kadun (täällä) jälkeen vielä härkätaisteluareenaan (Plaza de Toros). Tiesin, että kaupungissa on sellainen, mutta en ollut tajunnut, että se on keskustassa ja lähes kiinni BioParkin eläintarhassa (täällä). Tämä perinteinen, pyöreä areena valmistui vuonna 1962, jolloin pieni kalastajakylä oli juuri alkanut muuttua eurooppalaisen massaturismin keskukseksi, ja härkätaisteluiden uskottiin kiinnostavan myös turisteja. 

Mutta toisin kävi. Vuosikymmenten edetessä härkätaistelut alettiin nähdä eläinrääkkäyksenä, ja ne kiellettiin osassa Espanjaa, vaikka mm. Andalusiassa taistelut ovat edelleen sallittuja. Vuonna 2013 Espanjassa säädettiin jopa laki, jonka mukaan härkätaistelut ovat osa kansallista kulttuuriperintöä ja lain suojassa.

Kannatan härkätaistelujen kieltämistä, vaikka jotain kumman kiehtovaa tässä ikivanhassa perinteessä on. Liekö tuntemuksiini on vaikuttanut se, että 1960-luvulla isäni ihaili kirjailija Ernest Hemingwayta - aikanansa härkätaisteluiden tunnettu puolestapuhuja - ja vei minut ja kaksi nuorempaa sisarustani katsomaan matadorien ja härkien taistelua, kun olimme lapsuuden perheeni kanssa Torremolinoksessa. Taistelua ennen ja tämän aikana hän selitti innoissaan meille lapsille, mitä areenalla milloinkin tapahtui. Milloin areenalla oli picador, milloin panderillero, milloin matador jne. Tosin ainakin minä taisin nähdä vain ne verta vuotavat härät…

Muistan, että näkemässämme härkätaistelussa yhtenä matadorina oli Miguel Marquez (1946-2007), jonka nimiseen katuun - Calle Miguel Marquez - törmäsin eräänä päivänä myös Fuengirolassa. Tätä ihmetellessä minulle selvisi, että Marquez oli syntynyt Fuengirolassa ja debutoinut härkätaistelijana juuri Fuengirolan areenalla.

Härkätaisteluareenan edessä oli patsas, joka kuvasi matadoria viittansa kanssa suippohattu kädessä. Uskoin sen kuvaavan juuri Marquezia, mutta netistä luin, että kyseessä oli Antonio Jose Galan (1948-2001). Samalla selvisi, että myös Galanin vuonna 1985 syntynyt poika elättää itsensä edelleen matadorina. Hämmästyttää, että joitakin tämä historiallinen ammatti vetää edelleen puoleensa…

Ristiriita, joka nykypäivän Espanjassa liittyy härkätaisteluihin, näkyi konkreettisesti myös Fuengirolan härkätaisteluareenan ikkunassa. Lasiin oli jäänyt repaleinen kulma pois revitystä paperiesitteestä, jossa oli mainostettu vuoden 2022 lokakuulle suunniteltua härkätaistelua. Tapahtumaa, joka yllättäen ja ilman selityksiä peruttiin vain kolme päivää ennen aiottua ottelua. 

Tänä päivänä härkätaisteluperinne näkyy Espanjassa lähinnä tyhjinä areenoina ja kivettyneinä patsaina. Mutta ristiriitainen perinne sinnittelee. Tulevan maaliskuun lopussa Malagan härkätaisteluareenalla järjestetään kevään ensimmäinen härkätaistelu…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti